Prematüre Nedir?
Normal doğumda bebekler 38 ile 42. haftalar arasında dünyaya gelir. 37 haftadan önce dünyaya gelen bebekler erken doğmuş sayılır ve prematüre bebek olarak adlandırılır. Prematüre bebekler erken doğdukları için kilo bakımından normal bebeklerden daha zayıf olurlar. Bununla beraber, organları henüz yeterli derecede gelişmemiş olduğundan çeşitli sağlık problemleri yaşarlar. Özellikle 2-3 ay önce doğan bebeklerde bu sorunlar daha fazla görülür. Erken doğum riski bütün hamile kadınlar için geçerli bir durumdur. Ancak düşük riski yüksek olan kadınlarda bu risk daha fazladır.
Teknolojiyle beraber tıpta yaşanan gelişmeler prematüre bebeklerin yaşama şansını giderek daha da artırmaktadır. Günümüzde 8 haftaya kadar erken doğan bebekler, gelişen tıbbi imkanlar neticesinde normal zamanında doğan bebeklerle aynı yaşam ve normal gelişme oranına sahiptir. 24 ile 25. haftadan sonra doğan bebekler de hayatta kalabilecek olgunluğa erişmiştir. Ancak, bu sürelerde doğan bebeklerin yenidoğan ünitelerinde daha fazla kalmaları gerekmektedir. Ayrıca, bu bebekler eve gittiklerinde de özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Prematüre bebeklerde özel bakım süresi genellikle 2 yaşına kadardır. 2 yaşından sonra çoğu normal bebekler seviyesine gelmiş durumdadır.
Prematüre Bebek Bakımı
Bir prematüre bebek eve gitmeye hazır olduğunda aileler en kötüsünü atlattıklarını düşünürler. Ancak, hastaneden eve geçişin ayarlanması açısından premature bebeğin bakımı oldukça gözünüzü korkutabilir.
Anne-babalar, bebeklerinin bakımını bilen ve ona uzun süreden beri bakan sağlık profesyonelleri dâhil hastanenin güvenli ortamından ayrılacakları için endişeli olabilirler.
Bazı anne-babalar bebeklerini her gün hastanede ziyaret etmenin duygusal ve fiziksel yorgunluğunu yaşıyor olabilirler. Bebek eve geldikten sonra yeni bebeğin bakımı için bölünen uykular ve harcanan fiziksel güç tam bir yorgunluk ve bitkinliğe neden olabilir.
Bebeğin kilo artışı ve beslenmesiyle ilgili endişeler genellikle bebeğin emzirilerek mi yoksa mamayla mı besleneceği konusunun etrafında toplanır. Emziren anne, vücut depolarını korumak zorundadır ve bu nedenle annenin bünyesi güçlü olmalı ve bebeğe istediğinde gerekli beslenmeyi sağlayabilmelidir. Bazı bebekler hala burunlarından geçen bir boruyla beslenmek zorunda olabilir.
Bazı premature bebekler eve gittiklerinde oksijene ihtiyaç duyabilirler ve solunumun durmaması açısından izlenmeleri gerekir. Bu durum evde oksijen tüpü, gerekli hortumlar ve diğer özel donanımın bulundurulması anlamına gelir.
Tahliye edildikten sonra, birçok premature bebeğin büyüme ve gelişim açısından tıbbi takip altında tutulması gerekir. Bu takip için premature bebek bakımı konusunda uzman pediyatrist, cerrah, optometrist, audiolog ve diğer uzman sağlık personelinin bebeği görmesi gerekebilir. Bu randevularla ilgili doktor ücretleri, seyahat ve otopark giderleri ile birleştiğinde bu durum aileler için mali bir külfet yaratabilir.