Özgül öğrenme güçlüğü veya diğer ismi ile özgül öğrenme bozukluğu birkaç farklı bozukluktan oluşmaktadır. Bu bozukluklar içerisinde disleksi (okuma güçlüğü), matematik güçlüğü ve yazma güçlüğü yer almaktadır. Sıklıkla bu durumlar ile birlikte özgül öğrenme güçlüğü de görülmektedir. İlkokul çağlarında bu durumun %5 ile %7 değerlerinde olduğu tahmin edilmektedir. Özgül öğrenme güçlüğü tanısı bir dışlama tanısıdır ve bu tanının konulabilmesi için iki temel şart bulunmaktadır. Bu şartlar,
- Bireyin akademik başarısındaki beliğin düşüklük
- Bu durumun aşağıdaki etmenler ile açıklanamaması,
- Sosyoekonomik sorunlar
- Yetersiz eğitim
- Depresyon veya kaygı bozuklukları
- Dikkat eksikliği veya hiperaktivite
- Görme, işitme sorunları
- Zekâ geriliği ( özgül öğrenme güçlüğü tanısı için genel bir zekâ geriliği olmamalıdır. Bu zekâ geriliğinin düzeyi değişiklik gösterebilir. Toplam IQ>85 olması gerekli olmaktadır.
Özgül öğrenme güçlüğü tanısı için ilk olgu eğitimdeki yetersizlik olmaktadır. Öğrenme zorluğunun en sık nedeni içerisinde kalitesiz ve yetersiz eğitim yer almaktadır. Yetersiz ve kalitesiz eğitim hakkında daha fazla çalışmalar yapmak ve eğitim kalitesi üzerine yoğunlaşmak gerekmektedir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli) Tanısı İçin Uygulanılan Yöntemler
Özgül öğrenme güçlüğü tanısının konması için birbirinden farklı tanı metotları geliştirilmiştir. Özellikle de özgül öğrenme güçlüğü kendi içerisinde farklı dallara ve öğrenme güçlüğüne göre ayrıldığı için her durum için arklı bir metot geliştirmek gerekmiştir. Aşağıda yer alan tanı yöntemleri ile kişide özgül öğrenme güçlüğü olup olmadığı en kısa sürede görülmekte ve testler sonucunda da klinik tanı konmaktadır. Bu yöntemler,
- Dikte
- Okuma hızı
- Matematik işlem testi
- Okuduğunu anlama
- Kompozisyon yazma
- Akıcı yazma testi
- Matematik problem çözme
- Güçlü yönleri anlamak için görüşmeler yapma
Aşamalarından oluşmaktadır. Tüm bu metotlar dâhilinde aynı zamanda ülkemizde uygulanmayan, sorunun önceden tedavisini mümkün kılmayan bir yöntem daha vardır.
Özgül öğrenme güçlüğü tanısı konusunda çok tartışmalı konular yer almaktadır. Disgrafi, disleksi ve diskalkuli için pek çok aşama, test ve ölçekler mevcuttur. Bu ölçeklerden tartışmalı olan ve uygulanması için öncelikle sorunun ortaya çıkmasını gerektiği yöntem IQ yöntemidir.
IQ – başarı uyumsuzluğunu anlama yöntemidir. Kişide IQ’dan kaynaklı bir öğrenme güçlüğü tanısı olması için öncelikle bireyin IQ puanı ve akademik başarısı arasında belirgin bir fark olması gerekir. Bu ölçek ilk olarak bireyin başarısız olma durumu gözlendiği için pek doğru bir yöntem olmamaktadır. Sorunu en kısa sürede çözmek ve anlamlı hale gelmeden önce tanısını koymak her zaman daha doğru olmaktadır. Bu alanda pek çok çalışmalar yapılmış ve IQ ile uyumlu veya uyumsuz akademik başarısızlık arasında tedavi ve neden açısından farklar olduğu da gözlemlenmiştir. Bu nedenle bu tanı süreci günümüze uygun görülmeyen tanılardan biridir.
Detaylı bilgi için https://madalyonklinik.com/blog/ozgul-ogrenme-guclugu adresini ziyaret edebilirsiniz.