Kepek sorunu milyonlarca insan tarafından yaşanan bir sorundur. Kepek aslında insanda herhangi bir rahatsızlığa sebep olmaz. Ancak psikolojik olarak çok büyük rahatsızlık vermektedir. Bu kadar çok yaygın olmasına rağmen güzel haber kepek sorununun tedavi edilebilir olmasıdır. Kepek miktarı fazla değilse kepek şampuanıyla günde 1 kez saçları yıkamak genellikle sorunun çözülmesini sağlar. İnatçı kepek sorunlarında ise medikal şampuanların kullanılması gerekmektedir.
Kepek neden oluşur?
Kepeğin oluşmasında çeşitli etkenler genel olarak öne çıkmaktadır.
Kuru Cilt: Özellikle kışın, soğuk havalarda ve fazla ısıtılmış mekânlarda oluşan kuru cilt, fazla kaşıntılı ve pul pul dökülen derinin en sık nedenidir. Bu pul pul döküntüler, kepeğe göre daha küçük ve daha kuru bir formdadır.
Seboreik dermatit: Bu durum, sık görülen bir kepek nedenidir. Kırmızı ve yağlı derinin sarı pullarla veya beyaz döküntülerle kaplanması ile belirir. Seboreik dermatit, sadece kafa derisini değil, ter bezleri, kaş, burun kenarı, kulak arkaları, göğüs kemiği, kasıklar ve bazen de koltuk altı gibi vücudun diğer bölümlerini de etkiler.
Psöriazis: Bu deri hastalığı gümüşi pullar oluşturan ölü derinin birikimi ile göze çarpar; ancak bu pullar seboreik dermatitteki pullara göre daha kalın ve daha kalıcıdır. Ağır vakalarda deri çatlamaları, kanamaları ve ağrı gözlenebilir. Psöriazis, genellikle, dizde, dirsekte ve gövdede görülür; ancak alından boyna dek tüm kafa derisine de yayılabilir.
Saçlı deride görülen seboreik dermatit(cradle cap). Bu hastalık yeni doğan bebeklerde, derinin pul pul dökülmesine ve kafa derisinde kabuklanmaya neden olur. Ebeveynleri çok korkutmasına rağmen, tehlikesizidir ve genellikle bebek 1 yaşına gelene dek kendiliğinden geçer.
Saçlı deri mantarı (tinea capitis): On yaşın altındaki çocuklar için tehlike oluşturan bir mantar hastalığıdır. Kirpiklerde veya kaşlarda görülebilir. Birkaç gün içerisinde yara kabuklanmaya başlayarak halka şeklini alır ve enfeksiyonun çeşidi bu kabuklanmaya göre belirlenir. Kabuklanmanın olduğu kısımlarda kırmızı iltihap oluşur ve saç dökülür.
Kontakt dermatit: Bazen, bazı saç-bakım ürünlerine karşı baş bölgesinde kaşıntı, döküntü ve kızarıklık oluşabilir.
Kepeklenme, zaman zaman, saçların çok sık şampuanlanmasıyla ya da yeterince şampuanlanmamasıyla, yanlış yapılan diyetlerle, stresle, aşırı derecede saç şekillendirici ürün kullanmakla, kuru cilde sahip olmakla veya yağlı cilde sahip olmakla bağlantılı sanıldı. Bu faktörlerden bazıları kepeklenmeyi ve deri döküntülerini alevlendirdiği halde asıl suçlu, eskiden pitrosporum diye bilinen, malassezia adlı yağla beslenen maya benzeri mantar olabilir.
Malassezia, sağlıklı insanların kafa derisinin üstünde yaşar ve hiçbir problem yaratmaz. Bazen saç foliküllerinizden sekrete edilen yağ ile beslenerek ve hücre döngüsü hızını arttıran bir irritasyona yol açarak kontrol dışı bir şekilde büyürler.
Bütün deri hücreleri ölür ve yenileri oluşur. Normal şartlarda, yeni derinin en alt tabakadan üst tabakaya gelmesi 1 ay alır, üst tabakada şekillenir, ölür ve pul pul dökülür. Yeni deri hücrelerinin oluşumu çok yavaştır. Malasseziada durum daha farklıdır. Malasseziada tüm bu süreç 11 gün kadardır. Sonuç olarak çok sayıda ölü hücre oluşur. Bu ölü hücreler, yağla beraber kümeleşerek saçlı derinizden düşer ve beyaz bir döküntü meydana gelir.
kepek sorunundan kurtulmak için çok uğraştım ama bir türlü kurtulamadım. medikal şampuanlar azalmasına yardımcı oldu ama bana tam fayda sağlamadı. kepekten kurtulmak için başka çözümler bilen varmı acaba?