Temmuz Ağustos dönemi yaz mevsiminin en sıcak ayları. Üstelik meteoroloji uzmanlarına bakılırsa hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkacak. İlerideki günlerde bugünleri bile arayacak duruma geleceğiz. Aşırı sıcaklarla birlikte vücudumuz da çok miktarda sıvı kaybediyor. Bol bol su içmek gerekiyor ama uzmanlar sadece sıvı tüketmenin bile bazen yeterli gelmeyecğini söylüyor.
Yeterli miktarda sıvı alınmamasının kalp krizi başta olmak üzere birçok sağlık riskine neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, sağlıklı serinlemek için su içmenin de tek başına yeterli olamayacağını belirtiliyor.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde, aşırı nem ve buharlaşma ile birlikte, vücudun sıvı ihtiyacı artıyor. Yaşa göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 60-70’i sıvı olan insan vücudu bir günde idrar, ter, dışkı ve solunum yoluyla ortalama 2,5 litre sıvı kaybediyor. Sıcaklarda sıvı kaybının artması ve yeterli sıvı alınmaması da kanda koyulaşmaya ve pıhtılaşmaya neden oluyor. Özellikle kalp hastalarında damar problemini artıran ve krize davetiye çıkartan bu duruma karşı uyarıda bulunan uzmanlar, bu sıcak günlerde sıvı tüketiminin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Günlük 3 litre su
Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç; potasyum, sodyum, magnezyum, kükürt, fosfor ve demir gibi önemli minarelerin terle birlikte atıldığını belirterek, içeriğinde bu mineralleri bolca barındıran meyve suyu ve ferahlatıcı içeceklerin tüketilmesini öneriyor. Günlük sıvı ihtiyacının yetişkinler için yaklaşık 3 litre olduğunu belirten İnanç, sadece su tüketmenin vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için yeterli olmayacağına dikkat çekerek şunları söylüyor:
“Sıcak yaz aylarında bedenin sıvı ve mineral ihtiyacını karşılamanın yanı sıra vitamin desteği sağlayarak bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle bu mineralleri bolca barındıran ferahlatıcı içecekler ve meyve sularına günlük içeceklerimiz arasında yer vermek, sıcağın oluşturacağı sağlık risklerinden korunmamızda yardımcı olacaktır.”
Sıvı ve elektrolit dengesi korunmalı
“Vücuttan terle birlikte atılan minerallerden sodyum, yemek tuzu ile dengelenebilir. Potasyum ve magnezyum kaybı giderilemediğinde ise, kaslarda kramp gibi belirtiler gözlenir. Potasyum, normal kalp ve kas çalışmasında da etkilidir. Potasyum minerali sodyumla birlikte vücut hücrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini sürdürür. Düzenli kalp ritmi için gereklidir ve beyne oksijen gitmesinde rol oynar. Hücreler arası besin iletiminde önemlidir. Potasyum eksikliğinde, halsizlik, iştah kaybı, sinirlilik, kusma, cilt kuruluğu, kalp ritim bozuklukları, kaslarda yorgunluk ortaya çıkar. Bu durumlarla karşılaşmamak için beslenmede potasyumdan zengin sebze ile vişne, elma, kiraz, çilek ve üzüm gibi meyve ve bu meyvelerin sularına yer vermek, bol bol sıvı almak gereklidir.”
çok sıcak 🙁