Bebeklerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için uyku şarttır. Bebeğinizin rahat bir uyku sürdürebilmesi içinse annelerin bazı önemli noktaları bilmesi gerekmektedir. Eğer bebek doğru bir şekilde yatmazsa, uyku pozisyonu ve uyku ortamı doğru olmazsa sık sık uyanır ve bebeğin gelişiminde önemli bir nokta olan uykuyu tam olarak yapamamış olur.
https://www.youtube.com/watch?v=1d8BHqBionI
Peki bebeklerde uyku nasıl olmalıdır? İlk olarak uyku pozisyonuna bakalım, bebekler için en iyi ve ideal uyku pozisyonu sırtüstü olanıdır. Yani bebeğinizin rahat bir uyku sürmesini istiyorsanız onu sırtüstü pozisyonda uyutun. Bebeklerin yatağı çok yumuşak olmamalıdır. Orta sert ile sert arası bir yatak bebekler için uygundur. Yastık ve diğer bazı koruyucu eşyalar kullanılmamalıdır. Çarşafta iyi seçilmelidir. Eğer çocuğunuzun üstünü örtmek için battaniye veya benzer başka bir ürün kullanacaksanız bu örtü bebeğinizin göğüs hizasını geçmemelidir ve aynı zamanda sabitlenmelidir.
Bebek kendi beşiğinde veya yatağında uyumalıdır. Anne ve babanın yatağında uyumaması gerekmektedir. Bebek ilk aylarda aynı yatak odasında fakat beşikte uyumalıdır. Bebek için oda çok soğuk ya da sıcak olmamalıdır. 24-36 derece ısılar uygundur. Aynı zamanda bebeğin uyuduğu odada sigara içilmemeli, oda parfümü gibi ürünler kullanılmamalıdır.
Bebekler ne zaman uyutulmalı
Bebeğinizi kendi belirlediğiniz saatlerde beslemek, onun ihtiyaçlarına uymayabilir. İhtiyacı karşılanmayan bebekse iyi uyumaz. Gece uykusunun zamanla uzayabilmesi için, o uykuya yetecek miktarda kalori aldığından emin olmak gerekir. Bu da, bebeğin istediği sıklıkla beslenmesiyle olur. Altı haftalık olduğunda, bir defada 6 saat uyuyabilir. Şanslıysanız, bu uzun uyku geceye denk gelecektir. Şansınızı artırmak için, bebeğiniz geceleri kalktığında mümkün olduğunca az ses çıkarın, loş ışıkta besleyin, konuşmayın, oyun oynamayın. Zamanla gece uyanmanın kendisine özel bir eğlence getirmediğini anlayacaktır.
Yeni doğan bir bebek sesten rahatsızlık duymaz. Kendinize ve bebeğinize iyilik etmek istiyorsanız, onun uyku saatini bir olay haline getirmeyin. Taşınabilir, küçük bir beşik edinin ve siz neredeyseniz, oraya yatırın. Ev aletlerinin sesi onu rahatsız etmez. Hatta bebekler, anne karnındayken duymaya alıştıkları ritmik seslerle, insan sesleriyle veya kalp atışı sesleriyle daha iyi uyur. Geceleri uyumakta zorlanan ya da uyandığında, uykuya dönmek istemeyen bebeğinize de, eşinizle konuşmalarınızın veya kalp atışlarının kayıtlı olduğu bir kaset dinletebilirsiniz. Ayrıca klasik müziğin de rahatlatıcı bir etkisi olduğu bilinir.
Bebeğiniz gündüzleri uyumakta zorlanıyorsa, onu ana kucağında gezdirebilirsiniz. Hem siz işinizi görürsünüz, hem de hareket, sizin kokunuz ve kalp atışlarınız bebeğinizi anne karnında gibi rahatlatıp uyutur.
Her ne kadar kırkı çıkmadan çocuk dışarı çıkarılmaz dense de, açık hava bebeklerin iyi uyumasına yardımcı olur. Bunda dış uyaranların çok olması nedeniyle, bebeğin daha çabuk yorulmasının da etkisi vardır. Yeterince uyarılmayan bebek iyi uyumaz. Aşırı uyarılma ise, uykusunun başına vurmasına neden olur.
Yeni doğan bebekler çok sıcak bir ortamdan geldiklerinden, ilk haftalar bizlerden daha çok ısıya ihtiyaç duyarlar. Ama unutmayın, sadece üşüyen bebek değil, sıcaklayan bebek de iyi uyumaz. Soğuğu olduğu gibi sıcağı da daha çok hisseder. Çünkü küçük bebekler terleyemez.
Gazının çıkmış olması da iyi bir uyku için önemlidir. Bebekler, emerken yuttukları hava nedeniyle meydana gelen gazı, hareket edemedikleri için kolayca çıkaramazlar. Bebeğinizin gazını çıkartmasına yardımcı olmak için, onu hareket ettirin.
“Anne Bebeğini Koynunda Yatırmamalı”
Bir yаşını tаmаmlаyаn çocuklаrın genellikle gündüzleri 1-2 sааt, geceleri ise 12 sааt kаdаr uyuduklаrını ifаde eden Küçüködük, bu durumun her çocuktа fаrklı olаbileceğini hаtırlаttı. Küçüködük, çocuğа аkşаmlаrı düzenli olаrаk аynı sааtte yаtаğа yаtmа аlışkаnlığının kаzаndırılmаsı gerektiğinin önemini vurgulаyаrаk, “аksi hаlde çocuktа uyku problemleri bаşlаyаbilir. аkşаmlаrı uyku аlışkаnlığının kаzаnılmаsı için bebeğin beslenmesinin odаsındа yаpılmаsı sаğlаnmаlı. Uykuyu cezа değil eğlence hаline getirmek için 20 dаkikаlık bir zаmаn аyrılmаlı, mimikli bir oyun kurgusunun oluşturulmаsı gereklidir. Bunun yаnı sırа yаtаğınа sevdiği oyuncаklаr yа dа sаrılаrаk uyuduğu bir şey vаrsа o konulmаlıdır” dedi.
Bаzı çocuklаrın gece yаrısı uykudаn аğlаyаrаk uyаnıp аnnelerinin yаtаğınа gittiğini kаydeden Küçüködük, bu durumdа аnnenin çocuğu koynunа аlmаmаsı gerektiğini belirtti. Küçüködük, şunlаrı söyledi:
“аnne çocuğu koynunа аlmаk yerine, onu tekrаr yаtаğınа yаtırıp, yаnındа oturаrаk sırtını sıvаzlаyıp onu okşаmаsı, sаkinleşmesini sаğlаmаyа çаlışmаsı dаhа doğru bir hаreket olаcаktır. Bu uygulаmа çocuğun her seferinde аnnesinin yаtаğınа gitme аlışkаnlığını kаzаnmаsını dа engeller.”