Hamilelik sırasında genellikle hamilelikten kaynaklanan pek çok rahatsızlıktan şikayet edilir. Bunlar hamilelikte ayak ağrıları, bel ağrısı, hamilelikte kabızlık, hamilelikte akıntılar v.s. şeklinde uzar gider. Ancak bunlarla birlikte hamileliğin vücuda çeşitli faydaları da bulunuyor. Hamileliğin vücuda faydaları şunlar:
1- Hamilelik çikolata kistini geriletir
Çikolata kisti olarak tanımlanan bu kist hastalığında yapışıklık meydana gelir. Bu yapışıklık yumurtalıkların tüplerle olan ilişkisini sekteye uğratır ve yumurta kalitesini bozar. Bu da hamileliği zorlaştırır, adetlerde ağrıya sebep olur. İlişki sırasında da kadınlarda ağrıya neden olabilir.
2- Hamilelik kanser riski azaltır
Araştırmalara göre hamilelik meme ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucu bir etki sağlıyor. Hamilelik sayısındaki artma ve ilk doğumun erken yaşta olması bu koruyucu etkiyi belirginleştiriyor. Üç aydan uzun emzirme de kanser riskinde azalma ile ilişkilendiriliyor. Hamilelikte yumurtlamanın duraksamasından yola çıkan hipotezlerden birisi, yaşamları boyunca daha az yumurtlayan kadınların meme ve yumurtalık kanseri risklerinin azalacağını öngörüyor. Diğer bir hipoteze göreyse hamilelik ve emzirme dönemi geçirmeyen kadınlarda meme kanseri riski artıyor.
3- Hamilelik migren için faydalı
Araştırmalar hamilelik sırasında şiddetli baş ağrılarına neden olan migren ataklarında azalma görüldüğünü doğruluyor. Hamilelik sonrasında ise bu ataklar yine eskisi gibi oluyor. Doğum sonrası dönemdeyse baş ağrılarının şiddet ve süresinde artma olduğu söyleniyor.
4- Nörolojik rahatsızlıklar hafifliyor
Ataklar halinde gelerek nörolojik kayıplara ve handikaplara yol açan ciddi bir nörolojik hastalık olan Multipl Skleroz (beyni ve omuriliği tutan özbağışıklık hastalığı) da hamilelikte daha az aktifleşiyor; doğum sonrası ise tekrar eski seyrine dönüyor.
5- Astım belirtileri hafifliyor
Hamilelikte astım hastalarının üçte birinin ağrılarında ve sıkıntılarında azalma oluyor. Doğum sonrası ise tekrar eski hallerine dönüyor. Astım hastalarının diğer üçte birlik bölümünde ise hamilelikte büyüyen rahim ve diyaframın yukarı itilmesiyle solunum sıkıntıları artabiliyor. Bu rahatsızlığı olan kişilere yakın takip ve tedavi gerekiyor.
6- Eklem ağrıları azalıyor
Vücudun kendi dokusuna zarar verdiği, eklemleri tutan ağrılı bir hastalık olan “romatoit artrit” de ilginçtir ki sıklıkla hamilelikte iyileşme sürecine giriyor. Bugün romatoloji alanında yapılan çalışmalar romatoid artritli kadınlarda regülatör T hücreleri adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerinin daha az olduğunu ortaya koydu. Cambridge Üniversitesinde yapılan bir çalışma ise bu özel T hücrelerinin hamilelikte ciddi şekilde artarak, anne vücudunun kendisine babadan gelen genler nedeniyle yüzde 50 yabancı olan fetusu reddetmesini önlediğini ortaya koydu. T hücreleri bağışıklık sistemini soğuturken romatoid artrit şikâyetlerini geriletiyor. Araştırmacılar bir adım daha ötesini düşünüyorlar ve hamilelikteki mekanizmayı kullanarak, hamilelik haricinde de romatoid artritin tedavisinde başarı elde etmeyi umuyorlar.
7- Sedef iyileşiyor
Sedef hastalarının çoğunda hamilelik cilt lezyonlarında iyileşme gözleniyor. Fakat doğumdan altı hafta sonra bu cilt hastalığı tekrar alevleniyor.
Hamilelikle ilgili diğer konularımızı incelemek için tıklayınız.