Dengeli ve sağlıklı beslenme her zaman öncelik verilmesi gereken konulardandır. Çünkü sağlıklı ve dengeli bir beslenme beraberinde sağlıklı ve uzun bir hayatı da getirmektedir. Beslenme sorunları zaman zaman herkesin karşısına çıkan bir sorundur. Özellikle hamilelikte beslenme sorunları üst seviyede yer alır. Annenin yeterli şekilde beslenememesi hem kendi hem de taşıdığı bebeğin sağlığını doğrudan etkilemektedir.
Gebelikte anne adayının en büyük ihtiyacı olanlar protein, demir, D vitamini, kalsiyum ve fosfordur. Bu ihtiyaçların karşılanmasındaki eksiklik bebeğin sağlığı için risk taşımaktadır.
Protein ihtiyacının karşılanması için özellikle hayvansal gıdalar tercih edilmelidir. Bunlar süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, tavuk ve etten karşılanabilir. Bu gıdaların temininde güçlük çekilmesi durumunda bitkisel kaynaklı gıdalar da tercih edilebilir. Kuru baklagiller, süt, yumurta, soya fasulyesi ve diğer soya ürünleri protein kaynağı olarak kullanılabilir. Soya fasulyesi ve soyalı ürünler yüksek derecede ve kaliteli protein içerdiğinden bitkisel kaynaklı protein temininde bu ürünlere öncelik verilebilir.
Hamile kadınların kalsiyum ihtiyacı normal kadınların yaklaşık iki katı düzeyindedir. Bu nedenle yeterli derecede kalsiyum teminine dikkat edilmelidir. Süt ve süt ürünleri tüketilerek kalsiyum ihtiyacı karşılanabilir. Günlük 1 bardak süt içerek bu ihtiyacını giderebilirsiniz.
Vitamin ihtiyacı için normal seviyede sebze ve meyve tüketmek gerekir. Sebze ve meyve tüketmek anne adayının vitamin ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Ancak yine de vitamin eksikliği görülmesi durumunda hekim kontrolünde dışarıdan vitamin takviyesi yapılabilir. Hamile kadınların bu konuda dikkatli olmaları ve kendi kendilerine dışarıdan vitamin desteğine karar vermemeleri gerekir.