Kadınlarda Premenstrüel Tansiyon(regl öncesi gerginlik-PMT) ve beslenme ilişkisi konusunda araştırmalar yapan Dr. Guy Abraham’a göre, PMT’nin çok sayıda belirtisi bulunuyor. Bu belirtilerden bazıları, “yağlı cilt, akne, şiddet duygusu, anksiyete, sinirlilik, değişken ruh durumları, şişmanlama, ellerin-ayakların şişmesi, göğüslerde gerginlik ve duyarlılık, karın şişmesi, baş ağrısı,tatlı yeme özlemi, iştahın artması, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, baygınlık, ağlama, uykusuzluk” şeklinde sıralanıyor.
Dr. Abraham’a göre, PMT besin eksikliği bulunan kadınlarda daha sıklıkla görülüyor. özellikle bol sebze ve meyve yiyen kadınlarda PMT’nin daha az görüldüğünü dile getiren Abraham, PMT’li kadınlara beslenmeleri için şu önerilerde bulunuyor:
Çay, kahve, çikolata, kolalı içecekler ve içinde kafein bulunan ilaçlar uykusuzluk, titreme ve göğüs semptomlarını azdırabilirler. Bunlardan kaçınıp sigarayı bırakmak göğüsteki duyarlılığı azaltabilir. Tuzdan kaçının. çok miktarda Tuz yemek bedende Sıvı tutulmasını sağlayarak göğüste duyarlılığı artırabilir.
Yağlı gıdalardan uzak durun. Araştırmalar, PMT’li kadınların temel yağ asitlerinden linoeik asidi yeterince metabolize edemediğini ve normal yağ ürünlerine dönüştüremediğini göstermiştir.
Düzgün aralıklarla azar azar yemek yenilmelidir. özellikle bitkisel ürünlerle beslenilmelidir.
Arıtılmış şeker, Tuz, kırmızı et, süt ve süt ürünleri ile Alkol azaltılmalıdır.
Ana Protein kaynağı olarak balık, tavuk, zarı çıkarılmamış Tahıl ve baklagilleri yenilmelidir.
Sigarayı azaltılmalı ya da tamamen bırakılmalıdır. .Daha çok lifli gıdalar tercih edilmelidir.
Yiyecek veya tatlı özlemi duyulduğunda fındık, fıstık, ceviz vb., yağlı tohumlar, bezelye, fasülye, Mercimek ve yumurta tercih edilmelidir.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre, düzenli aralıklarla açık Havada beden hareketleri yapmak, stresi azaltmak, önemli kararları da bu süreçte ertelemenin yapılması gerekenler arasında sıralanıyor.