Kategori: Hamilelik

Anne Adaylarının Merak Ettiği 8 Konu

Gebelik dönemi anne adayı kadın için bilinmeyenlerle dolu bir dönem. Daha önce doğum yapmış kadınlar biraz daha rahat olabilir. Ancak bu ilk hamilelik ise, işte o zaman kafada binlerce soru var demektir. Bu soruların içinde neler yok ki? Ne yemeliyim, nasıl uyumalıyım, ne zaman kıpırdayacak, ağrıların sebebi ne… Daha neler neler.

Uzmanlar hamile kadınların en çok merak ettiği 8 konuyu belirlemişler ve bu konuları da ayrıntılı olarak cevaplamışlar. Biz de aynen bunları size aktarıyoruz:

1- Ultrason bebek için zararlı mı?

Uzmanlar, ultrasonun çocuklar için yüzde yüz zararsız olduğunu iddia etmiyor. Bundan dolayı, bu yöntemin, bebeği seyretmek için bir gösteri gibi değil, sadece gelişimini takip etmek için kullanılması gerektiğini bilmek gerekiyor.

2- Araba yolculuğunda nelere dikkat edilmeli?

Hamilelik döneminde uzun süren yolculuklarda sık sık mola vermeye çalışın. Tuvalet ihtiyacınızı düzenli olarak giderin. Kollarınızı ve bacaklarınızı molalar esnasında hareket ettirin. Hatta mümkünse kısa bir yürüyüş yapın ve yeterli miktarda sıvı almaya gayret edin.

3- Ne tür rahatsızlıklar yaşanabilir?

Hormonlarınızın değişmesi bedeninizde bazı farklılıklara yol açabilir. Örneğin, hamilelikte salgılanan progesteron hormonu, rahmi rahatlatırken aynı zamanda yorgunluğa neden olabilir. Bu sorunu bol bol dinlenerek ve uyuyarak çözebilirsiniz. Mide yanması da gebeliğin son aylarında bebeğin mideye baskı uygulamasıyla ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için su ya da süt içebilirsiniz. Hamilelikte kabızlık yaşamanız da ihtimaller arasında. Bağırsaklarınızı çalıştıracak besinler ile bu sorunu çözmeye çalışın. Müshil ilacı doktor önermedikçe kullanmayın. Hamilelikte bebeğin baskısının etkisi ile sık idrara çıkma da yaşanabiliyor. Bu durum size sıkıcı gelse de uzmanlar herhangi bir zararının olmadığını belirtiyor. Hamilelikte sıkça yaşanan bulantı da hormonların değişmesine bağlı olarak oluşuyor. Özellikle, sabahları karşılaşacağınız bu rahatsızlığı atlatmak için yataktan hemen kalkmamanız ve açık bir çay içmeniz öneriliyor.

4- İki kişilik mi yemeli?

Hamilelik boyunca 6 ile 20 kilo almak, normal sınırlar içinde sayılabilir. İlk üç ayda günde 2 bin 400 kalori sizin için yeterli olacak. İkinci üç ayda günde 2 bin 600, son üç ayda ise günde 2 bin 800 kalori tüketebilirsiniz. Bedeninizin bu dönemde yüksek miktarda vitamin ve minerale ihtiyacı oluyor. Albümin (kırmızı et, balık, süt ürünleri, patates, kepekli ürünler), kalsiyum (günde yarım litre süt, süt ürünleri), demir (kırmızı et, kepekli ekmek, yeşil sebzeler), vitaminler (meyve, sebze, kepekli ve sütlü ürünler) ve iyotu tuzu yeterli miktarlarda almaya çalışın.

5- Çatlaklar oluşmak zorunda mı?

Kadınların yüzde 70′inden fazlası gebelikte çatlaklarla karşılaşıyor. Karın çapının büyümesi çatlaklara neden oluyor. Gebeliğin 18′inci haftasından itibaren karnınıza yağlarla masaj yapmak çatlakları engelleyebiliyor.

6- Hangi gıdalardan uzak durulmalı?

Belli başlı birkaç yiyecek, özellikle toksoplazma hastalığı riskini artırdığından, dikkatli tüketilmesi veya tamamıyla mönüden çıkarılması gerekiyor. Bunların başında çiğ kırmızı et (çiğ köfte), çiğ yumurta ve çiğ süt ürünleri geliyor. Salatayı çok iyi yıkamanız ve mümkün olduğunca ciğer tüketmemeniz de öneriliyor.

7- İlk defa ne zaman hareket edecek?

Hamileliğin belki de en heyecanlı anı bebeğinizin ilk tekmesini atmasıdır. İlk hamilelikte genelde 20′nci haftada, ilk hareketler hissedilebiliyor.

8- Doğumun başladığını nereden anlayabilirim?

En önemli belirtilerin sancıların başlaması veya suyun gelmesi olarak açıklanıyor. Böyle bir durumda derhal hastaneye başvurmanız gerekiyor. Bazı kadınlarda günler öncesinden akıntı başlıyor. Bazılarında ise huzursuzluk veya ishal görülüyor.

Share