Anne sütünde bebeklerin alması gereken tüm besinler doğal olarak bulunur. Anne sütü aynı zamanda bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirerek onları hastalıklara karşı korur. Bununla beraber, emzirme sırasında anne ile bebek arasındaki duygusal bağlar da güçlenir. Annede veya bebekte herhangi bir sağlık problemi bulunmadığı sürece ilk 4-6 ayda bebeklere anne sütü dışında başka bir ek gıda verilmesi gereksizdir. Peki gerek bebek, gerekse anne için bu kadar önemli olan anne sütünün artırılması için neler yapılması gerekmektedir?
Uzmanlar, anne sütünün yeterli miktarda bulunması için annelere birtakım önerilerde bulunuyor. Bu önerilere dikkat edildiğinde ve uygulandığında anne sütü bebek için yeterli
– Anne adayı kadın kendisini doğumdan önce psikolojik olarak emzirmeye hazırlamalıdır. Bununla beraber, meme başının emmeye hazır hale gelmesi için egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersizleri öğrenmek ve uygulamak için doğumdan önce mutlaka bir çocuk doktorundan bilgi alınmalıdır.
– Bebek doğar doğmaz ilk yarım saat içinde anne tarafından mutlaka emzirilmelidir.
– Yenidoğan bebekler günde genellikle 10-12 kere emmek isterler. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Bebeğin sık sık emzirilmesi sütün daha bol gelmesini sağlar. Ayrıca göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.
– Anne sütüyle beraber ek gıdaların verilmesi bebeğin emme isteğini azaltır. Bu da daha az süt gelmesine sebep olur. Bebek 4-6 aylık olmadan ek gıda verilmemesi gerekir.
– Bebeğe başka sıvılar vermek gerektiğinde biberon kullanılmamalıdır. Biberonun emme şekli memeden daha kolay olduğu için bebek daha sonra annesini emmek istemeyebilir. Bu da sütün giderek kesilmesine neden olur.
– Emzirme döneminde anne kendi beslenmesine de dikkat etmelidir. Emziren anneler günde en az 2 litre sıvı tüketmeli, en az 2 bardak süt içmeli, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmelidir.
– Protein ihtiyacının karşılanması amacıyla mercimek, kuru fasulye, nohut gibi baklagiller, et, tavuk, balık gibi yiyecekler bol miktarda tüketilmelidir.
– Sebze ve meyve bol miktarda yenmelidir.
– Sütün bebeğe yetmediği düşüncesine asla düşülmemelidir.