Günümüz şehir hayatı insanı o kadar yoruyorki… İş hayatındaki koşuşturma, zaman darlığı nedeniyle yaşanan stres, yüksek tempolu büyükşehirler… Hergün yaşanan bu durum belli bir süre sonra insanı gerçekten kronik bir yorgunluğa sevk ediyor. Ne kadar uyusanız, dinlenseniz de vücut üzerindeki ağırlıktan kurtulamıyor, elektriğini boşaltıp gevşeyemiyor. Artık büyükşehirlerde yaşayan çoğu insanda bu yorgunluk bakışlarından bile rahatlıkla seziliyor.
Yok mu bu yorgunluk halinden bir kurtuluş reçetesi? Tamamen engelemese de insanı kısmen rahatlatacak çözümler elbette mevcut. Bunların başında tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı geliyor.
Yorgunluğun temelinde vücuttaki demir eksikliği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kansızlık geliyor. Kansızlık kadınlarda daha sık rastlanan bir durum. Kansızlığı önlemek için haftanın belirli günlerinde mutlaka yumurta, 2-3 kez kırmızı et, C vitamini içeren sebze ve meyveler yenilmeli. Demli çay ve kahve yemekten hemen sonra içilmemeli. Ara öğünlerde kuru meyvelere ağırlık verilmeli.
Yorgunluk, tekrarlayan ve uzun süren stresin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir. Alkol ve sigara kullanımı, yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcılar ve bazı ilaçlar ve daha da önemlisi beslenme yanlışları yorgunluğun başlıca nedenlerindendir.
Yorgunluğunuzu azaltmak için ağaşıdaki yöntemleri kullanmaya gayret edin. Tamamen olmasa da bu yöntemler yorgunluğunuzu üzerinizden atmada etkilidir.
– Yemeğinizi vaktinde yiyin. Öğün atlamamaya özen gösterin.
– Ara öğünlere kendinizi alıştırın. Az ve sık yemek yiyin.
– Günde 2 litre su içmeye gayret gösterin.
– Spor yapıyorsanız ya da çok kalori harcayıp terliyorsanız soda ve taze sıkılmış meyve suları tüketin.
– Yağlı yiyecekleri fazla yememeye özen gösterin.
– Akşam yemeklerinin hafif ve sebze ağırlıklı olmasına dikkat edin.
– Alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Hatta hiç içmemeye gayret edin.
– Kızartmala yerine haşlama, buğulama gibi yöntemlere yönelin.
– Kendinizi yorgun hissettiğinizde muz, çilek veya kivi tüketin.
– Beyaz rafine dilmiş tahıllar yerine; tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli rafine edilmemiş tahılları ve besinleri tercih edin.