Bebeğin emmemesinin nedenleri çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bebeğim emmiyor diyorsanız aşağıdaki sorunların oluşup oluşmadığını kontrol edin ve en kısa sürede bir çocuk doktoruna müracaat edin.
Annenin stresi: bebekle anne arasında hem duygusal hem de fiziksel bir bağ vardır. Bebek annesinin stresli ya da mutlu olduğunu hissedebilir ve aynı şekilde kendiside bunun sıkıntısını çeker. Annesini emmek istemez. Bu durumda annelerin bebeklerini emzirmeden önce gevşemesi ve her şeyi unutarak bebeklerini emzirmesi gerekiyor. Anne sakinleştirici bitki çayları kullanabilir.
Annenin ve bebeğin beslenme alışkanlığı: anne sütü, annenin aldığı besinlerle çok alakalıdır. Eğer bir dönem yediği bir besin ya da alışkanlık haline getirdiği herhangi bir besin anne sütüne dönüştüğünde bebek tarafından beğenilmeyebilir. Bunun yanında bebeğin çok fazla biberona alışması da önemli bir etkendir.
Bebekte oluşan bir enfeksiyon: çeşitli virüs ve bakteriler bebeğin bağışıklık sistemine etki edebilir bununla birlikte orta kulakta oluşan iltihaplanmalarda bebeklerde rastlanan bir durumdur. Bu yüzden bebeğin memeyi reddetmesi çok normaldir. Sürekli ağlayarak derdini anlatmaya çalışır. Bu durumda mutlaka bir doktorun bebeği görmesi gerekiyor.
Solunum düzensizliği: bebeğin burnunda tıkanıklık olabilir. bebeğin burnunda akıntı ya da tıkanıklık varsa muhakkak giderilmelidir aksi halde bebek ağzından nefes almaya çalışacağı için anne sütü ememez.
Kulak ağrısı: bebeklerde kulak ağrısı ve orta kulak iltihapları görülebilen bebek hastalıklarıdır. Maalesef bu ağrılar bebeklerin çene kemiklerini de etkiler ve bebek alt çene kemiklerini hareket ettirmek istemediği için memeyi de reddeder.
Ağızda yara: bazı dönemlerde bebeklerin ağzında pamucuk denilen ağız yaraları oluşur, hatta bazen bu yaralarda kanama bile görülebilir. Böyle durumlarda doktorunuza danışmalısınız.
Bebeğin diş çıkarması: bebekler diş çıkarırken diş etlerinde şişme, kaşıntı ve ağrılar olur. Bu yüzden huysuzlanarak memeyi red eder.