Kategori: Bebek Sağlığı

Bebeklerde Kusma

Bebeklerde kusmanın pek çok nedeni vardır. Bebeğiniz kusuyor diye hemen endişelenmenize gerek yoktur. Özellikle yeni doğan bebeklerde kusma süt kesiği şeklinde meydana geliyorsa normal olarak bakmak gerekir,fakat bebek zorlanarak veya fışkırır tarz da kusma meydana getiriyorsa bir doktora götürmenizde fayda vardır. Yeni doğan bebeklerin ilk haftalarında karşılaşılan doğal bir olaydır kusma.

Bebeklerin Kusma Nedenleri Nelerdir?

Yenidoğan bebeklerde ,bebekte zorlanmadan kusmalar yaşanabilir. Bunlar gayet normaldir. Fakat belli bir aydan sonra devam eden kusmalar,bebeğin bir hastalığının olduğunun belirtisidir. Bebek yemeğini yedikten sonra kusuyorsa bu bir hastalık olduğuna işaret değildir. Yediği veya içtiği sütün meydana getirdiği gaz sebebiyle bebekte kusma görülebilir. Bebeklerde ishal,bağırsak ve sinir sistemi enfeksiyonlarında ve mide rahatsızlıklarında bebeklerde kusma yaşanabilir. Bebeklerde zorlanmadan kusmanın altı aydan sonra kesilmesi gerekir. Bu kusmalar artıyorsa bebeğinizin kusma nedenleri;reflü rahatsızlığı yada mideyi üşütme,yediği birşeyin dokunması gibi nedenlerden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Bu kusmalar devam ediyorsa acil olarak bebeğinizi doktora götürerek gerekli testleri yaptırmanız da yarar vardır.

Bebeklerde Kusma Nasıl Geçer?

Bebeğimiz birkez veya normal bir kusma yaşadıysa ve kusmanın sonunda bebeğin aktivitesinde hiçbir değişiklik yoksa,bir iki saat bekledikten sonra eğer bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa daha az şekilde anne sütüyle besleyerek bebeğinizi gözlemleyerek ilk 24 saatte normal şekilde besleyerek bebeğin tekrar kusmasını engellemiş oluruz. Eğer bebeğiniz ek besinler alarak besleniyorsa,bebeğe hazmetmesi kolay besinler vererek beslemeliyiz.

Eğer bebeğimiz kusmaya devam ediyorsa hızlı bir şekilde hastahaneye yada doktorunuza göstererek bebeğimize tıbbı müdahalede bulunulmasını sağlayınız.

Share