Günümüzde kadın veya erkek fark etmeksizin en sık görülen sağlık problemlerinden birisi hemoroittir. Hatta yapılan araştırmalara göre artık 30 yaşını geçmiş pek çok kişide görülebiliyor. Peki vücutta birtakım sağlık problemlerine yol açan bu hastalık tam olarak nedir? Neden meydana gelir?
Toplum dilinde basur olarak da bilinen hemoroid, anal kanal yolunun üst kısmındaki damarların gelişmesine bağlı olarak oluşur.
Yumak şeklindeki görüntü oluşturan bu hastalık, iç ve dış basur olmak üzere 2 grupta incelenebilir.
Mayasıl ismiyle de anılan bu hastalığın altında pek çok sebep yatabilir. Örneğin: Gebelik ve doğum sonrası arttığı söylenebilir. Ayrıca sedanter yaşam, alkol alışkanlığı, kalın bağırsak kanseri, kabızlık, ishal gibi bağırsak alışkanlığındaki değişiklikler, pelvik bölgesinde yerleşmiş olan tümörler, karın bölgesinde meydana gelen astices oluşumu başlıca nedenleri arasındadır.
Hastalarda basurun şiddetine göre farklı belirtiler gözlenebilir. Ancak en yaygın belirtileri rektal kanama, kaşıntı, makat bölgesinde ele gelen şişlikler, ağrılar, akıntı ve devamlı ele gelen ıslaklık hissi bu belirtiler arasında sıralanabilir.
Hastalığın derecesine göre şikayetleri de değişiklik gösterir. 1. Derece hemoroidtte daha çok kanama gözlenir. Hemoroidler ise daha çok rektoskopi esnasında meydana gelir. 2. Dereceye gelindiğinde kanama ile birlikte kaşıntı ortaya çıkar. Hemoroidler ise ıkınma ve anal muayene esnasında kendini belli eder. 3. Derece kaşıntı ve kanama yanında ıslaklık hissi de oluşmaya başlar. 4. Derecede gelindiğinde ise artık tüm şikayetlere ek olarak birtakım ağrılar da hissedilir.
Eğer hastanın hemoroid şikayetleri çok fazla değilse ve hastalık ilk evrelerde ise ev yaşantısını düzenleyecek birtakım önerilerde bulunulur. Kabızlığın giderilmesi ve lifli gıdalara ağırlık gösterilmesi bu sağlıklı yaşantı alışkanlıklarından birisidir. Cerrahi operasyon çatısı altında bant ligasyon, skleroterapi, lazer ve klasik tedavi yöntemleri uygulanır. Ayrıcca hastaya bu dönemde lokal kremler ve birtakım pomatlar önerilir.
Hemoroid nedir? Nasıl tedavi edilir? gibi sorularınız için Acıbadem online sitesini ziyaret edebilir ve birbirinden farklı yeni bilgiler edinebilirsiniz.