Çocuk yetiştirmek sorumluluğu çok büyük olan bir iştir. Çünkü yetiştirdiğimiz çocuk aynı zamanda topluma olumlu ya da olumsuz bir katkıda bulunmamıza vesile olur. Ruh sağlığı bozuk dengesiz bireyler yetiştirmek istemiyorsak dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var.
Çocuğumuzun ruh sağlığı büyük ölçüde bizlerin elidedir. Çocuğumuzla yeterince ilgilenememek onu ciddiye almamak ve dinlememek çocuğun ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu olumsuz etkiler çocuğun ilerleyen yaşlarında da etkisini gösterir. Çocuğunuza yeterince ilgi göstermez hatta onun konuştuklarına kızarsanız çocuğunuz içine kapanık bir yapıya sahip olur. Dışarıda da bu halini korur ve herkesin aynı şekilde davranacağına kanaat getirir. Doğal olarak çekingen ve pısırık biri olmaya çocuğunuzu itmiş olursunuz. Ya da çocuğunuzun önünde eşinizle tartışırsanız çocuk bir taraf seçmek zorunda kalabilir, çocuk bir ebeveyne karşı hırçınlaşabilir ve bu sosyal hayatta da hırçın ve kavgacı olma yolunda bir ilk adım olur.
Çocuklar gelişme ve öğrenme sürecin de sorgulayıcı bir yapı içinde olur. Onlara aldatmaca yanıtlar vermeyin. Bu çocukta büyük bir çöküntüye sebep olabilir. Çocuğunuz sorduğu sorunun doğru cevabını mutlaka sizden öğrensin. Eğer aldatmaca bir yanıtla çocuğunuzu geçiştirdiğinizi düşünürseniz yanılırsınız, çocuk doğru cevabı aldığında size karşı güvensizlik duyacaktır. Bu da sosyal hayata yansımalarını aynen iletecektir.
Kısacası çocuk bütün ruh hallerini ve eğilimlerini ilk sizden görüp ya sizi taklit edecek ya da size karşı geliştirdiği refleksleri kullanacaktır. Çocuğunuzun ruh sağlığını koruması ve dengeli bir birey olması sizlerin elin dedir. Çocuğunuzu dinlemeli onların seviyelerine inebilmelisiniz. Onlarla arkadaş olup dertleşmeli onların fikirlerini ciddiye aldığınızı göstermek için sorular sormalısınız. Verdikleri cevapları küçümsemeden dinlemelisiniz. Ona bir birey olduğu duygusunu tattırmalısınız. Bu şekilde çocuğunuzun özgüveni artar ve başarılı olması yolunda büyük bir adım atmış olursunuz.