Diyet yapmak zor iş biliyorsunuz. Diyet yapmaya karar veren kadın çoktur ama sonuna kadar uygulayanların sayısı bir hayli azalır. Diyete başlayıp bitiremeyen herkesin kendine göre geçerli bir mazereti var. Ancak ne olursa olsun sonunda gerçek şu ki, maalesef diyet yapmadınız.
Diyet yaparken kararlı olun
Diyet yapmak en başta kararlılık gerektirir. Kararlı olmalısınız ve kendinize verdiğiniz söze bağlı kalmalısınız. İnsanın sevdiği, görünce iştaha geldiği yiyeceklerden, içeceklerden bir anda uzaklaşması kolay değil elbette. Böyle düşünüyorsanız, şunu söyleyelim ki yanlış düşünüyorsunuz. Sebebi şu: Diyet yapmak, sevdiğiniz yiyeceklerden bir anda uzaklaşmak demek değildir. Diyet yapmak yiyeceği kesmek değil azaltmaktır. Bunu bilmeyen birçok kadın maalesef yanlış uygulama neticesinde “diyet yapamıyorum” demektedir.
Diyet yapamamanın tek sebebi bu değil elbette. Bazen zorunlu nedenler dolayısıyla da diyet programını uygulayamayan kişiler olmaktadır. Bunlar arasında genellikle çalışanlar, sık sık seyahat etmek zorunda kalanlar, geçici veya sürekli bir rahatsızlığı olanlar bulunur. Bu tür kişilerin bir diyetisyene başvurarak durumlarını izah etmeleri ve durumlarına uygun bir diyet programına başlamaları kendileri için daha uygundur.
Diyet için durumu uygun olup diyet yapamama konusunda sıkıntıları olanlar içinse çeşitli tavsiyelerde bulunabiliriz.
– Yağlı ve ağır yemekler yerine daha hafif yemekleri tercih edin. Yeşillik tüketimine özellikle önem verin. Ekmek miktarını azaltın ve hatta mümkünse kendinizi yavaş yavaş hiç ekmek yememeye alıştırın. Ekmeksiz olmaz diyorsanız tam tahıllı ekmekler beyaz ekemkten daha sağlıklı ve uygundur.
– Çay, kahve gibi içecekleri tüketirken kullandığınız şeker miktarını azaltın. Şekeri bir anda kesmekte zorlanıyorsanız kendinizi alıştıra alıştıra azaltma yoluna gidin. Bir süre sonra eskiden ne kadar şekerli içtiğinizi düşünmeye başlayacaksınız.
– Kızartmalar yerine haşlanmış veya fırında közlenmiş yiyecekleri tercih edin. Cips ve koladan kesinlikle uzak durun.
– Yemek vaktinden 1-2 saat önce bir adet elma yiyin. Bu sayede hem açlığınızı kısmen gidermiş olursunuz, hem de iştahınızı azaltırsınız. Bu da yemek saati geldiğinde daha az yemek demektir.
– Hareketli olun. Yemekten sonra hareketsiz kalmamaya dikkat edin. Yemekten sonra yapılacak en iyi egzersiz yürüyüştür. Kendinizi yürümeye alıştırın.
Ne için diyet yaptığınızı unutmayın
Diyette amaç vücuda giren kalori miktarını azaltmaktır. Diyet yaparken kendinizi asla açlığa mahkum etmeyin. Kendinizi açlığa değil az yemeye alıştırmalısınız. Eğer sevdiğiniz yiyecekleri bir anda keserseniz, psikolojik olarak her fırsatta bu yiyecekleri yemeyi düşünürsünüz. Kendinizi bu konuda cezalandırmanıza ise hiç gerek yok.
Hiç kimseyle şu kadar kilo vereceğim diye iddiaya girmeyin. Verdiğiniz söz sizi kilo vermeye zorlayacak ve belki bu yüzden sağlığınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaksınız. Şayet kilo verememişseniz moraliniz bozulacak ve bir daha diyet yapma konusunda kendinize olan özgüveniniz azalacak. Ayrıca, bu şekilde bir zayıflama neticesinde diyete devam etmezseniz verdiğiniz kiloları kısa zamanda geri alırsınız. Yaptığınız işin, çektiğiniz sıkıntıların da hiç bir anlamı kalmaz.
Az yemek yemeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın. Az yemek sizin için bir yaşam biçimi olursa, zaten doğal olarak sürekli bir diyet programı içinde olursunuz.