Kategori: Anne & Çocuk Hamilelik

Gebelik Hesaplama Aracı

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren yaşadığınız mutluluk ve heyecanın yanı sıra, tutkulu bir öğrenme süreci de sizin için başlamış olur. Ortalama 40 hafta kadar sürecek olan bu dönemde, gebelik hesaplaması ile hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu öğrenebilir, hem kendinizde hem de bebeğinizde görülebilecek gelişmeleri en sağlıklı şekilde takip edebilirsiniz. 

Gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Hamilelik hesaplamasında esas alınan şey, son adet tarihinizin başlangıcıdır. Adet döngüsü kadınlarda ortalama 28 gün olarak kabul edilir. Bu nedenle son adet tarihine göre gebelik hesaplamasında 28 gün üzerinden bir sonuç çıkarılır. Bu çıkan sonuca göre hem “kaç aylık hamileyim” sorusuna yanıt bulunmuş hem de bebek doğum hesaplaması yapılmış olunur. 

Eğer adet düzensizliği yaşıyorsanız yapılan bu hesaplamalar doğru sonucu vermeyebilir. Son adet tarihinizi hatırlamıyorsanız ya da adet düzensizliğiniz varsa hamileliği hesaplamaya dair en doğru sonuç için ultrason muayenenizi beklemelisiniz. 

 

Kaç haftalık hamileyim?

Hamilelikte bebeğin aylık olarak değil, haftalık olarak takip edilmesi daha doğrudur. Rutin doktor kontrolleri, yapılması gereken testler, alınması gereken takviyeler ve beslenme düzeni gibi en temel konuların takibinin, içinde bulunulan hamilelik haftasına göre yapılması gerekir. Bu nedenle takvim oluşturulurken ay ay gebelik hesaplaması yerine, haftalık takibin yapıldığı bir hesaplama yöntemi uygulanır. 

Bu durumda detaylı gebelik haftası hesaplamasının nasıl yapıldığını merak edebilirsiniz. Şu anda bulunduğunuz tarihten son adet tarihinizi çıkardığınızda ve bu sayıyı 7’ye böldüğünüzde elde ettiğiniz sonuç, “Adet döngüsüne göre kaç haftalık hamileyim?” sorusunun yanıtını verir. Yapmış olduğunuz araştırmalarda karşınıza çıkan gebelik hesaplama cetveli de bu mantıkla çalışır. 

Adet gününe göre hamilelik hesaplamasını bir örnekle aydınlatalım. Son adet tarihiniz 1 Ocak 2021, bulunduğunuz günün tarihi ise 1 Nisan olsun. 1 Nisan tarihinden, 1 Ocak’a kadar geri gittiğinizde arada 59 gün olduğunu göreceksiniz. 59 sayısını 7’ye böldüğünüzde ise 8 hafta 3 günlük hamile olduğunuz sonucuna ulaşabilirsiniz. Gebelik haftası hesaplamak aslında bu kadar basit. Ancak böyle hesaplamalarla uğraşmak yerine, bugün online kullanabilen çeşitli araçlar ile hamilelik hesaplama otomatik olarak yapılabilir durumda.  

 

Doğum hesaplaması sonucuna ne kadar güvenilir?

Hamileliğin ortalama olarak 40 hafta sürdüğü kabul edilir. Anne adaylarının çoğu, adetleri gecikene kadar hamile olduklarının farkında olmazlar. Gebelik anlaşılana kadar da bebek 5 haftalık bile olabilir. Yani, hamilelik testi yaptığınız tarihin üzerine 9 ay eklemeniz size doğum tarihiniz hakkında kesin bilgi vermez. 

Gebelik hesaplaması aracı ile tahmini doğum tarihi hesaplama formülünden söz etmek gerekirse bu araçlar; son adet tarihini, adet döngüsünün uzunluğunu ve hamile kalınan tarihi esas alıyor. Bu şekilde bebek doğum hesaplamasında en doğru sonuca yaklaşılmış olunuyor. Ancak yine de gebeliğin vücutta yol açtığı biyolojik etkiler nedeniyle doğum tarihi hesaplamanızda ufak tefek oynamalar olabilir. Bu nedenle doğum zamanı hesaplaması yaparken birkaç gün öncesini ve sonrasını da hesaba dahil etmeniz en azından beklenmedik bir durumla karşılaşmanıza engel olmuş olur. 

Bazen hamilelik esnasında anne ya da bebekle ilgili meydana gelen birtakım sağlık problemleri doğumun daha erken olmasına yol açabiliyor. Kimi zaman da bebek, inatçı çıkabiliyor ve beklendiği tarihten daha geç doğabiliyor. Çeşitli nedenlerle doğum yapacağınız tarihte değişiklikler olursa doktorunuz bu konuda size en doğru yönlendirmelerde bulunacaktır. 

 

 

Gebelik hesaplama cinsiyet hakkında bilgi verir mi?

Son adet tarihine göre cinsiyet tahmininde bulunmak, aslında Çin Takvimi ile gündeme gelen bir durum. Bebeklerin cinsiyetinin doğumdan önce Çin Takvimi ile öğrenilebileceğine dair yaygın bir görüş olsa da bunun doğru olduğu pek de söylenemez. 

Çin Takvimi daha ziyade eğlence amaçlı oluşturulmuş, hiçbir bilimsel gerçekliği olmayan bir hesaplama aracı. Herhangi bir insanın, bebeğinizin cinsiyeti ile ilgili yürüteceği tahminle Çin Takvimi’nin verdiği sonuç arasında hiçbir fark yok. Yani Çin Takvimi’nin bebek cinsiyeti hesaplamasında verdiği sonuçlar güvenilir değil. Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmenizin en doğru yolu, ultrason ile muayeneden geçiyor.  

Doktorunuz gebelik serüveniniz hakkında size gereken en doğru bilgileri verecek ve tavsiyelerde bulunacaktır. Bu süreci siz de güvenilir kaynaklardan en doğru bilgilerle desteklemek isterseniz anneysen.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Hamilelik ve annelik maceranızda hayatınızı kolaylaştıracak ipuçları ve çok daha fazlası anneysen.com’da sizi bekliyor. 

Share