Kategori: Sağlık

Göz Sağlığı Önemi

Göz Sağlığı Önemi

Vücudumuzun düzgün bir şekilde işlemesi için pek çok organımıza ihtiyaç vardır. Bu organlarımızdan birisi zarar gördüğü takdirde çok büyük sorunlar ile de karşılaşılmaktadır. Bu sorunlardan en büyüğü ise kuşkusuz göz organımızdan yaşanmaktadır. Küçük bir sorun bile yaşansa tedavisi oldukça güç olan gözlerin sağlığına her yaşta önem vermeli ve dikkat etmelisiniz.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık tüm insanlar belirli bir zamanlarını bilgisayar karşılarında veya yüksek çözünürlükteki televizyonların karşısında geçirmektedir. Bu cihazlar gözlerin oldukça fazla zarar görmesini sağlamakta ve tedavisini oldukça güç bir duruma sokmaktadır. Gözlerimizin daha sağlıklı olmasını istiyor iseniz aşağıdaki maddelerin tümüne dikkat etmeniz gerekmektedir.

Göz Sağlığını Korumak

–        Gözü Dış Etkilerden Korumak: Gözlerimizin oldukça hassastır. Dışarında gelecek olan herhangi bir toz bile göz sağlığını bozmaya yetecektir. Bu yüzden gözlerinizin korunması tamamen sizin elinizdedir ve dikkat etmeniz gerekmektedir.

–        Gözlerinizi Kaşımayın: Özellikle kış dönemlerinde makyaj yapan hanımların gözleri kaşınmaktadır. Bu tamamen hava şartlarının bakım ürünlerine ve makyaj malzemelerine karşı bir davranışıdır. Bu yüzden bu gibi durumlarda gözlerinizi kaşısanız bile bastırmaktan kaçının.

–        Bilgisayar ve televizyon gibi radyasyon oranı yüksek olan cihazların karşısında oldukça fazla zaman geçirmeyin. Bu cihazlar göz sağlığını olumsuz olarak etkileyen en önemli aletlerdir. Direk olarak göze temas ettiğinden sağlık sorunlarına %80 neden olmakta ve tedavisini de güçlendirmektedir.

–        Makyaj yapan hanımların göz sağlığına ayrıca önem göstermesi gerekmekte ve kullandıkları makyaj malzemelerini temizler iken dikkatli ve hijyene dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

Akıllı Lens nedir?

(Çok odaklı göz içi lensi)

Gözümüzün odaklama gücünün %70’i saat camı şeklindeki stratum corneum’dan, kalan %30’u ise göz merceğinden elde edilir. Biz gençken lensimiz gerektiğinde odaklama gücünü değiştirerek hem yakın hem de uzağı odaklayabiliyor. Ancak 45 yaşından itibaren bu yön değiştirme yeteneği azalır ve görme ve okuma güçlüğü başlar. İnsanlar yakından okuyabilmek için yakınlarda gözlük takmalıdır. Yaşla birlikte odaklanma yeteneği azalan göz merceği daha da bozulur, saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur. Yakın ve uzak görüş artık bozulmuştur. Bazen katarakt gelişimi sırasında uzağı görme bozukluğu olan hastalar sevdiklerini bir süre gözlüksüz görebilirler ancak bu geçici bir durumdur ve kataraktın ilerlediğinin bir işaretidir.

Katarakt tedavisi, hasarlı lensin cerrahi olarak eritilmesini ve yapay bir lens ile değiştirilmesini içerir. Yapay lensler veya göz içi lensler, gözün içine yerleştirilen ve ömür boyu kataraktın yerini alan plastik cihazlardır. Birkaç türü vardır, monofokaller gözlüksüz uzak görüş sağlarken, yakını görmek için gereken ekstra odaklama gücü yakın gözlüklerle sağlanır.

Son yıllarda akıllı lens olarak müjdelenen lensler aslında akıllı değil, üç odak noktasına sahip göz içi lensleridir. Bu üç odak sayesinde üç farklı merceğin bir şekilde birbirine yapıştırılarak uzak, orta (bilgisayar ve telefona bakarken) ve yakın (okuma) mesafelerde gözlüksüz görüş sağlayan göz içi mercekleridir.

Özetle, göz sağlığı ihmale gelmez, gözünüzü koruyun.

Yorumlar

Share