Hamilelik dönemi anne adayı için gerçekten çok uzun ve sıkıntılı bir dönem. Bu dönemde hem annenin hem de doğacak bebeğin sağlıklı olması için yapılması gereken onlarca konu var. Bunlardan biri de üzerinde hassasiyetle durulması gereken aşı konusu. Anne adaylarının bazı aşıları hamile kalmadan önce, bazılarını da hamilelik döneminde yaptırması kendisi ve bebeği için önem taşıyor.
Hamilelikte aşının önemi nedir?
– İlk öncelik bebeğin anne karnındayken muhtemel bir enfeksiyona yakalanmasını önlemek,
– Bebeğin doğumdan sonra enfeksiyon geçirmesini önlemek,
– Bebeğin erken doğmasına yol açabilecek çeşitli enfeksiyonlardan korumak,
Aşılar mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır. Çünkü aşı yoluyla anne adayının vücuduna giren antikorlar zaman içinde anneden bebeğe geçmektedir.
Hamilelikten önce yapılması gereken aşılar
Eğer hamile kalmaya karar verdiyseniz öncelikle birtakım aşıları hamile kalmadan önce yaptırmanız gerekiyor. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği hastalıklarını daha önceden geçirmiş olmanız önemli bir konu. Bu hastalıkları geçirmemişseniz mutlaka bunların aşılarını yaptırmanız gerekli. Hamilelik döneminde bu hastalıklara yakalanmanız durumunda sonuç ya kürtaj olmaktır ya da sakat olması muhtemel bir çocuk doğurmaktır. Bu aşıları hamile kalmadan en az 1-3 ay içerinde yaptırmış olmalısınız. BCG aşısı da diğerleri gibi en az 1-3 ay öncesinden yapılmalıdır.
Hamileyken yapılması gereken aşılar
Genellikle hamileliğin ilk 3 ayında anneye hiç bir aşı yapılmaz. Tetanoz, difteri ve grip aşıları hamilelik döneminde anneye yapılabilir. Ancak tetanoz aşısı doğumdan 6 hafta önce yapılmalıdır.
Toplumun genelini etkileyen salgın hastalık durumlarında hangi aşıları yaptırabileceğinizi doktorunuza danışmanız gerekmektedir.