Hamilelikte beslenme, hamile kalmadan önceki beslenmenizden çok daha önemlidir. Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren yediklerinizin ve içtiklerinizin listesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bebeğinizin beslenme kaynağı olarak sadece sizin yediklerinize ihtiyacı vardır. Hamilelikte beslenme hem bebeğinizin büyüyüp gelişmesinde hem de sizin gereksinim duyduğunuz besinlerin karşılanması konusunda oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur.
İdeal formundayken hamile kalan sağlıklı bir kadının düzenli beslenmesiyle, hamilelik sonucunda yaklaşık olarak 9 ila 12 kilo arasında bir ağırlık artışı görülür.
Hamileliğin farklı dönemlerinde farklı gereksinimler duyulması nedeniyle bu artış ilk üç ay içinde 1kilo, diğer 3 aylık dönemlerde ise 1 ila 1,5 kilo civarında tutulmalıdır. Bu değerler dışına çıkıldığı zaman ise hem sizin için hem de bebeğinizin için istenmeyen sorunlar doğurabilir.
Hamilelikte beslenme, beslenme tarzınız ya da damak zevkinizin değişmesi olarak değil de dengeli ve besin değeri açısından çeşitli beslenmeniz çok önemlidir. Yapmanız gereken ise doğal, taze ve bol çeşitli besinler almaya dikkat etmektir.
Hamileliğinizin 8.haftasından itibaren bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için kalsiyum çok önemlidir. Hamilelik döneminde normalde gereksinim duyduğunuz miktarın iki katına kadar kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Kalsiyum bakımından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır. Fakat süt ürünlerinin yağ bakımından da zengin olduğunu unutmayınız. Bu sebepten dolayı yağı alınmış süt ürünlerini tercih etmelisiniz.
Hamilelikte beslenme, proteine olan gereksinimiz daha fazla olacağı için çeşitli besinler yardımı ile almak faydalı olacaktır. Balık, et, kuru baklagiller ve süt gibi besinler protein açısından oldukça zengindir. Fakat hayvansal besin maddeleri yağ bakımından zengin olduğu için fazla alınmamalı ve etin yağsız kısmı tercih edilmelidir. Tavuk eti, yağsız kırmızı et, balık, yumurta, yoğurt, mercimek, yer fıstığı, kaşar peyniri, fıstık ezmesi gibi besinleri hamilelikte beslenme reçetenize yazmayı unutmayınız.
C vitamini plasenta için oldukça yararlıdır. Vücudunuzun direncini arttırarak hastalıklara karşı daha fazla direnç sağlar ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. C vitamini taze meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. C vitamini vücutta depolanmaz bu yüzden de her gün belirli miktarda alınmalıdır. Uzun süre bekletilen ve pişirilen besinlerde C vitaminin büyük bir kısmı kaybolur. Besinleri taze iken tüketmeli, sebzeleri ya çiğ ya da birazcık haşlayarak yemeyi tercih etmeliyiz. Lahana, bürüksel lahanası, greyfurt, portakal, domates, patates, karnabahar, çilek, kırmızı ve yeşil biber gibi besinleri hamilelikte beslenme reçetenize yazmayı unutmayınız.
Günlük menümüzün büyük bir kısmını oluşturması gereken lifli(posalı) besinler, hamilelikte beslenme sık rastlanan kabızlığın önlenmesini sağlayan bir besindir. Sebze ve meyveler lif kaynağı açısından oldukça zengindirler. Her gün bolca tüketmelisiniz. Kepekli besinlerin de lif içerdiği bilinmektedir, fakat bazı besinlerin emilimini zorlaştırdığı için fazla tüketilmemelidir. Kepekli ekmek, kuruyemiş, ahududu, kepekli makarna, bezelye, kuru kayısı, esmer pirinç, pırasa, kuru üzüm gibi besinleri hamilelikte beslenme reçetenize yazmayı unutmayınız.
Folik asit, hamileliğin ilk haftalarında özellikle bebeğinizin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için gereklidir. Vücut tarafından depo edilmediği ve normal alınması gereken değerden daha fazla gereksinin duyulacağı için her gün alınması gerekmektedir.
Taze, yeşil yapraklı sebzeler folik asit bakımından oldukça zengindirler. Pişirildiğinde içeriğindeki folik asit miktarı azalacağı için çiğ ya da biraz haşlayarak tüketilmelidir. Ispanak, yer fıstığı, fındık, karnıbahar, kepekli ekmek hamilelikte beslenme reçetenizde yer alması gereken besinlerdir.
Hamilelikte beslenme, hem doğumdan sonra bebeğinizin kullanacağı demirin depolanması hem de hamilelikten dolayı kanınızın artması nedeniyle yeterli miktarda oksijenin taşınabilmesi için normal alınması gereken miktardan daha fazla miktarda demire gereksinim vardır. Hayvansal besinlerin içeriğinde bulunan demir, sebze ve kuru meyvelerde bulunana göre daha kolay bir şekilde emilir. Et yiyemiyorsanız, demirin emilimini arttırmak için aldığını besinlerin C vitamini bakımından zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Demir, hem sizin hem de bebeğinizin temel ihtiyaçları arasındadır. Demir noksanlığı sonucunda görülebilecek yorgunluk hissi ve konsantrasyon bozukluklarının yanı sıra cilt ve mukozada solukluk, saç dökülmesi gibi bazı fiziksel rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Yağsız kırmızı et, ton balığı, karaciğer.
Hamilelikte beslenme bebeğinizin sağlığı için önemli bir unsurdur, bu konuda daha fazla bilgiye ulaşmak için Google’da hamilelikte beslenme sonuçlarına bakabilirsiniz.
Yorumlar
guzel bir yazi devamini bekliyoruz..