Hamilelikte kabızlık sorunu hamile kadınların neredeyse yarısında görülen ve anne adayına oldukça büyük rahatsızlık veren bir durumdur. Gebelikte kabızlığın en büyük sebebi gebelik hormonlarının salgılanması nedeniyle bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıdır. Diğer önemli bir sebep de büyüyen rahimin bağırsaklara yaptığı baskıdır. Bağırsak hareketlerinde meydana gelen yavaşlama besin ve atıkların da sistemde yavaş ilerlemesine neden olur. Bunun sonucunda da kabızlık ortaya çıkar.
Zaman zaman demir eksikliğini gidermek için kullanılan haplarda hamilelikte kabızlık nedeni olabilir. Bu tür ilaçlar kullanıldığında beraberinde bol miktarda sıvı da tüketilmelidir.
Hamilelikte kabızlık nasıl önlenir?
Hamilelikte kabızlığın önlenmesinin yolu beslenme şeklinden geçer. Kabızlığın önlenebilmesi için lifli gıdaların tüketimine ağırlık verilmesi gerekir. İhtiyacınız olan lif günlük 30 gr. civarındadır ve sebze ve meyveler, erik, kayısı, kahvaltılık mısır gevreği, kepekli gıdalar ve tam tahıllı ekmekler yiyerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Bol sıvı tüketin
Kabızlığın önlenmesinde sıvı tketimi çok önemlidir. Günlük en az 10-12 bardak sıvı alımı yapılması hekimler tarafından özellikle önerilmektedir.
Egzersiz yapın
Hareketsiz kalmak da kabızlığın nedenleri arasındadır. Eğer işiniz gereği sürekli oturuyor, hareketsiz kalıyorsanız egzersiz yaparak vücudunuza hareket sağlamanız gerekir. Yürüme, yüzme ve ağır olmayan çeşitli ısınma hareketleri ile hem vücudunuzu hem de bağırsaklarınızı hareketli bir hale getirebilirsiniz. Bunun sonucunda kabızlığa kısmen de olsa çare bulmuş olursunuz.
Kabızlık ilaçları
Hamilelikte kabızlık durumunda ilaç da kullanılabilir. Ancak alacağınız ilaçlar mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır. Başkalarının tavsiyesiyle kullanacağınız ilçalar hem size hem de bebeğinize zarar verebilir.