Kategori: Sağlık

İftar Yemeği Nasıl Olmalı?

Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle oruç tutarken bol miktarda sıvı kaybı yaşıyoruz. Aynı zamanda oruç tutulan sürenin fazla olması nedeniyle midelerimiz de daha fazla yoruluyor. Bu nedenle iftar yemeklerinde herkesin kendine biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. Hiç bir hastalığı bulunmayan sağlıklı kişiler de kendilerine dikkat etmek zorunda. Çünkü sağlığın şakası olmaz.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mete Kesim, Kalbi rahatsızlığı olanlar iftarda fazla yememeli dedi. Prof. Dr. Mete Kesim, iftarda hızlı ve çok yenilen yemeğin kalp krizine yol açabileceğini belirterek, oruçlu kişilerin iftarda daha dikkatli yemek yemeleri uyarısında bulundu.

İftarda fazla yemek yeme alışkanlığımız var, oysa hızlı ve çok yemek vücuda zararlı diyen Kesim, şunları söyledi: Yemeğin birden ve aşırı şekilde mideye girmesi sonucu salgılar fazlalaşıyor. Bu da, ani tansiyon düşüklüklerine neden olur. En önemlisi ise yemeği yedikten sonra uzanıp yatılması bu çok tehlikeli. Vücuttaki kan mide ve bağırsakların etrafında toplanıyor. Beyin ve kalbe kanın gitmesi engelleniyor. Kan birden vücuda dağıldığında, kalp çarpıntılarına ve krize kadar varıyor. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olanlar iftarda fazla yememeli.

İki aşamalı iftar

İftar yemeklerinin iki aşamalı olarak yenilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kesim, iftarda yemeği ikiye bölmeli. Önce çorba içilmeli, aradan 15-20 dakika geçtikten sonra diğer yemekler yenilmelidir. Böyle yemek yenildiğinde, yarim saat dinlenilmelidir dedi.

Prof. Kesim, özellikle kalp ve tansiyon hastalarını, oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları konusunda uyardı.

Kan şekerine dikkat

Yüksek İhtisas Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ayçağ Turan, Ramazan ayında normal beslenme düzeninin değiştiğini vurguladı. Ramazan’da günlük öğünlerin 2’ye indiğini, hatırlatan Turan, gün boyu süren açlık halinde, oruç tutanlarda, kan sekerinin normalin altına düştüğünü (hipoglisemi), bunun da yorgunluk, çarpıntı, sinirlilik, terleme, bas ağrısı, dalgınlık, unutkanlık gibi sonuçlara neden olabildiğini ifade etti. Özellikle seker hastalarında açlığın, hipoglisemi ve kan sekerinin ani yükselmesi (hiperglisemi) sıklığına neden olduğunu belirten Turan, diyet tedavisinin önemli olduğu seker hastalığı, yüksek tansiyon, mide şikayeti gibi rahatsızlıklarda hastaların, diyet tedavisinin önemi konusunda sağlık personeli tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tavsiyeler

Aytaç Turan, oruç tutan kişilerin, iftar ve sahurda dikkat etmeleri gereken noktaları söyle sıraladı: Ramazan boyunca kızartmadan kaçının, etleri ızgara ya da fırında pişirmeye özen gösterin. Ağır hamur tatlıları yerine daha hafif sütlü tatlılar ve kompostolar tüketin.

İftarda yemekleri birden yemeyin.Kendinize uzun bir zaman dilimi ayırın. Yiyeceklerin beste ikisini sahurda, beste üçünü iftarda yemeye çalışın.

Sahur öğününü kesinlikle atlamayın. Ramazan ayı boyunca meyve ve çiğ sebze tüketimine önem verin.

Sahurda protein içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yiyin. Bu, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Yağlı yiyeceklerden kaçının, yağsız sebzeli yiyecekleri tercih edin.

Bol sıvı tüketin

Uzmanlar, oruç tutan kişilerin iftar ve sahurda bol sıvı almaları gerektiğini hatırlatıyorlar. Normal bir insanin günlük su ihtiyacının 2-2.5 litre olduğuna dikkat çeken uzmanlar 6-8 bardak kadar su, gece boyunca mutlaka tüketilmeli. Bunun yanında meyve suyu, ayran gibi sıvı içecekleri almak da mümkün. Gün boyunca susuz kalmamak için kompostonun sahur yemeğinde bulundurulması da yararlıdır diyorlar.

Share