Birden fazla çocuk yapmak isteyen ailelerin merak ettikleri sorulardan biri: Hamilelik dönemleri arasında ne kadar zaman geçmeli? Her şeyden önce ailelerin yeni bir bebeğe psikolojik olarak hazır olmaları en büyük etken. Bununla beraber yeni gelecek kardeşin diğer çocukları nasıl etkileyeceği de önemli bir konu. Eğer psikolojik konuları aştıysanız ve kendinizi hazır hissediyorsanız konunun tıbbi yönüne kısaca bir bakalım.
Gebelik sırasında bebeğe verilen ve doğum sırasında kaybedilen kalsiyum, demir ve vitaminler gibi besin maddelerinin tekrar yerine konması için belirli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre kadından kadına değişebilir. Harcananların yerine gelmesi, gebelikte alınan kiloların verilmesi, kasların eski kuvvetine kavuşabilmesi için genel olarak 2 yıl geçmesi gerektiği söylense de, bu herkes için değişebilir.
İki gebelik arasında olması gereken süre, kadının loğusalıktaki gördüğü bakıma, beslenme ve genel sağlık durumuna göre değişir. Çünkü burada geçen süreden ziyade gebelik sonrası bakımın kalitesi önemlidir.
İyi bir bakımla bu süre 6-7 ay olabileceği gibi doğum sonrası bakım görmezse 2 yıldan daha fazla da olsa harcananlar yerine gelemez ve kadının vücut yapısı ve kas kuvveti eski haline dönemez.
Bu yüzden gebelik sonrası dönemde kadının harcadıklarının yerine konması için dengeli beslenmeye dikkat etmesi ve vücudunun eski kuvvetine kavuşması için günlük düzenli egzersizlere devam etmesi gerekir. Bu hem kadının genel yaşamı için hem de sonraki gebeliğe hazırlanması için çok önemlidir.