Kategori: Sağlık

Kadınlarda Yumurtalık Kistleri

Kadınların en sık karşılaştıkları üreme sistemi problemlerinden birisidir. Yumurtalık kistleri; yumurtalıklarda bulunan, bir veya daha fazla olabilen, büyüklükleri değişkenlik gösteren içerisi sıvı dolu oluşumlardır. Yumurtalık kistlerinin çeşitli türleri vardır. Bunlar; fonksiyonel kistler, dermoid kistler, korpus luteum kistleri, endometrioma ve polikistik over hastalığı olarak sınıflandırılabilir. Yumurtalık kisti önemli bir sorun olup kadınların dikkatli olması gerekir.

Fonksiyonel kistler geçici kistlerdir. Ovulasyondaki yani yumurtlamadaki bozukluklara bağlı olarak şekillenebilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılanları folikül kistleri olarak adlandırılan kistlerdir. Bu kistler çoğunlukla herhangi bir ağrıya neden olmaz ve tek ovaryumda görülür. Kısa bir süre sonra kendiliğinden iyileşme eğilimindedirler. Dermoid kistler ise genç yaşlarda daha fazla görülür. Bu kistlerin operasyon ile çıkarılmaları gerekmektedir. Korpus luteum kistleri ise; korpus luteum adı verilen ovaryumdaki bir yapıdan köken alır. Bu kistlerde fonksiyonel kistler gibi çoğunlukla ağrı meydana getirmez ve kendiliğinden düzelir. Endometrioma; endometriyumun yumurtalıklarda bulunduğunda oluşan bir kisttir. Bu kistlere çikolata kist adı da verilmektedir. Tedavisinde operasyon ile kistlerin çıkarılması ve bölgenin temizlenmesi gerekmektedir. Polikistik over hastalığı ise; erkeklik hormonlarının fazla salgılanması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Buna aşırı kilolu kadınlardan daha fazla rastlanır. Bu hastalık yumurtalık kistleri ile beraber başka sorunlarını da meydana getirebilir. Kısırlığa da neden olabilir.

Yumurtalık kistlerinden bazıları herhangi bir ağrıya ve belirtiye neden olmaz. Genel olarak kist belirtileri ise; düzensiz adet ve adet kanaması, özellikle kasık bölgelerinden ağrıdır.

Yumurtalık kistlerinin tanısında ultrasondan yararlanılmaktadır. Ultrason sayesinde rahatlıkla tanı koyulabilmektedir.

Tedavide ise kistin yapısına ve doktorun verdiği karar göre bir tedavi protokolü izlenmektedir. Küçük kistler genelde kendiliğinden iyileşir. Bazı kistler için ilaç tedavisi uygulanabilir. Bazıları içinse cerrahi müdahale uygulanır.

Yorumlar

  • doktora gittim bende kis olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi ameliyat videosunu internetten izledim ve çok korktum bu ameliyat şart mıdır?ameliyat olmazsam ne olur ameliyat olsam kaç gün yatarım yoksa hemen ayağa kalkar mıyım ameliyat ta ağrının şiddeti ne kadardır çok ağrır mı

Share