4 ile 6 yaş grubunda edinilen müzik kabiliyeti çocukluk çağında kelimeleri anlama ve açıklama yeteneğini olumlu etkiler. 8-11 yaş agrubunda alınan müzik eğitimi ise hiç bir bir eğitimle elde edilemeyecek şekilde görsel IQ’muzu geliştirmektedir.
İleri yaşlarda müzik dinlemek hafızamızı güçlendirmede oldukça etkili bir yöntemdir. Hatta bazı durumlarda beyinde meydana gelen rahatsızlıklar müzikle ortadan kaldırılabilir.
Müzik dinleyerek beynimizde iyi olma hissi uyandırırız çünkü müzik dinlemek dopamin hormonunun salgılanmasını tetikler. Özellikle belirli bir tempo ile dinlenen müzik mutluluğun kaynağı olabilir.
Tansiyon hastası olan kişiler müzik dinleyerek daha kısa sürede iyileşir. Günde ortalama yarım saat müzik dinleyen kişilerde daha düşük tansiyon ve nabız değerleri görülür.
Müzik dinleyerek stresten arınıp kalp atışımızı düzenleriz böylece daha kaliteli uykuya sahip oluruz.
Müzik dinlemek kortizol hormon seviyesini dengeler. Günde ortalama bir saat boyunca müzik dinlediğinizde önemli fizyolojik yararlarını görürsünüz.
Yapılan araştırmalar, kanser hastaları arasında müzik dinleyenlerin dinlemeyenlere göre depresyona yakalanma oranlarının daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır.
Müzik dinleyen sporcular ritimle gelen hareket iç güdüsü eşliğinde daha iyi atletik performans sergiler.
Müzik ile uğraşan biriyseniz, yani müzisyenseniz, kavrama konusundaki becerilerileriniz diğer insanlardan daha iyidir.