Normal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlere, bilim her geçen gün yeni imkanlar sunmaya devam ediyor. Tüp bebek yöntemi ile çok sayıda çift bebek sahibi olsa da mevcut yöntemler bazen işe yaramıyor. Bu yöntemler işe yaramadığında bilim adamları daha farklı çözüm üretme arayışında oluyor. Bu çözümlerinden biri de tüp bebek yapımında ko kültür yöntemi. Ko kültür yöntemi şimdilerde çiftler için yeni bir umut oldu.
Ko-Kültür Nedir?
Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan ve embriyolog Doç. Dr. Aygül Demirol tarafından yabancı bilim insanlarıyla ortak yürütülen çalışmada, 2 ve daha fazla tüp bebek tedavisi başarısızlığı olan çiftlerde ”Kümülüs Hücre Ko-Kültür” uygulamasının gebelik oranlarını önemli derecede arttığı gösterildi.
Çalışma, yöntemin embriyo kalitesi bozukluğunu azaltmak, tek embriyo transferinde en iyi embriyo transferinin sağlanabilmesi, daha fazla kaliteli embriyo dondurabilmesi ve rahim için zarına embriyonun gömülmesine engel olan durumlarda da alternatif bir teknik olarak kullanılabileceği ortaya koydu.
Rahim içindeki endometrium denilen bölgedeki hücrelerin kullanılması ile belli hasta gruplarında tüp bebek başarısını arttırabilen ve ”Yapay Rahim” olarak lanse edilen laboratuvar uygulamasından daha kolay, ucuz ve başarılı olan teknik, Türk bilim insanlarınca alanın önde gelen bilimsel dergilerinden ”Reproductive Medicine Online” da yayımlandı.
”MEVCUT TEKNİK, DAHA PAHALI VE ZOR”
Prof. Dr. Gürgan ve Doç. Dr. Demirol’un verdiği bilgiye göre, Yumurta Destekleyici Kümülüs Hücreleriyle Eş Zamanlı Embriyo Geliştirme (Ko-kültür )Yönteminden önceki teknikte, rahim içinden alınan hücreler kullanılıyor.
Mevcut yöntemde, ilk olarak hastalardan tüp bebek tedavisinden bir ay önce rahim içinden biopsi alınıyor. Elde edilen rahim içi zarı hücreleri, bir aya yakın süre laboratuvarda üretiliyor ve yumurtanın döllenmesini takiben embriyolara destek olarak kullanılıyor.
Bu uygulama önemli laboratuvar yatırımı, çalışma süresi ve eğitilmiş personel gerektiriyor. Ayrıca hastalara ilave maliyet getiriyor.
Yumurta Destekleyici Kümülüs Hücreleriyle Eş Zamanlı Embriyo Geliştirme (Ko-kültür )yöntemi ise, daha kolay, ucuz ve başarılı sonuçlar elde edilmesine olanak tanıyor.
Gürgan ve Demirol tarafından Fransa, Yunanistan ve Rus bilim adamlarıyla ortak olarak yürütülen çalışmada, 423 hastada yumurta destekleyici kümülüs hücrelerinin yumurtanın spermle döllenmesi sonucunda emriyo elde edildi. Bu yöntemle, embriyo kalitesinde ve gebelik oranlarında önemli artışlar olduğu gösterildi.
Bu çalışma, uluslararası literatürde konuyla ilgili olarak dünyada yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri olarak değerlendirildi.
YÖNTEM NASIL YAPILIYOR?
Söz konusu teknik, tüp bebek tedavisinin yumurta toplaması aşamasında yumurtaların alınması sırasında elde edilen sıvıdan kümülüs hücrelerinin ayrıştırılması, ayrı olarak üretilmesi ve yumurtanın döllenmesini takiben bu hücreleri içeren sıvılarda geliştirilmesi esasına dayanıyor.
İki ile 4 gün bu sıvılarda kümülüs hücreleri ile birlikte gelişmesini sağlayan döllenmiş yumurtalar, daha hızlı ve kaliteli gelişiyor ve rahim içine tutunma olasılıkları artıyor.
Uygulama ile embriyolar daha fazla oranda blastokist safhasına erişiyor, ayrıca kümülüs hücrelerinin embriyonun rahim içine tutunmasını sağlayan bazı maddeleri yaparak gebeliğin oluşmasına katkı sağlayabiliyor.
Bu çalışmanın sonuçları, daha önceden tüp bebek tedavisi yapılmasına rağmen gebelik sağlanamamış çiftlerde yeni bir ümit ışığı olarak sunuluyor.
merhaba. benim yaşım 34, daha önce iki kere tüp bebek tedavisi gördüm ama ikisi de başarısız oldu, ko-kültür yöntemini geçen hafta gittiğim doktor selman laçin’den duydum, klasik tüp bebek yöntemine göre benim gibi kadınlarda daha etkili oluyormuş. hayırlısı bakalım bunu deneyeceğim.
2 kez tüp bebek denemsi geçirmiş ve başarısız olmuş bir bayandım en sonunda doktorum selman bey bana bu yöntemden bahsetti ve bu yöntemle bir evalt sahibi olabildim sayesinde deneyip başarısız olan arkadaşlara tavsiye edebilrim..
dilen,sizin adınıza çok sevindim allah analı babalı büyütsün