Formda kalmak, zayıflamak, kilo vermek için herkes türlü türlü yöntemler deniyor. Kimileri sürekli spor yapıyor, kimileri çeşitli ilçalar kullanıyor, Diyet yapanlar, sürekli yarı aç yarı tok yaşayanlar hiç de azımsanacak miktarda değiller. Bazı kişiler işi abartıp sürekli ameliyat masalarına bile yatıyorlar. Oysa doğru, sağlıklı ve düzenli beslenme ile bunların hiçbirine ihtiyaç olmayabilir. Yani zayıf bir kadın olmak için hem dilediğiniz şekilde beslenir hem de formunuzu koruyabilirsiniz. Bunun sırrı nasıl beslenmeniz gerektiğini bilmekte yatıyor. Beslenme şekline dikkat ederek daha hızlı ve sağlıklı kilo verebilirsiniz. Ahmet Maranki bu konuda kadınlar için en faydalı 10 gıda türünü faydalarıyla birlikte şöyle sıralıyor:
Beta-karoten ve likopen:
Bitkilerde ve renkli sebzelerde bulunan iki bileşen, antioksidan özeliği taşıyor. Beta-karoten, karaciğerde depolanıyor ve gerekli görülürse A vitaminine çevriliyor. 2009 yılındaki bir çalışmaya göre, bol bol karotenoid, betakaroten, alfa karoten gibi bileşenler içeren yiyeceklerle beslenme sayesinde bel çevresinin daha küçük olduğu belirlendi. Portakal ve sarı sebzeler de beta-karoten bakımından zengindir. Havuç, ıspanak, yer elması ve diğer yeşil yapraklı sebzeler ile kayısı, kavun gibi meyvelerde de bolca beta-karoten var. Domates de iyi bir likopen kaynağıdır. Ayrıca karpuz, kayısıda da likopen var.
Askorbik asit olarak bilinen C vitamini suda çözünebiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, soğuk algınlığı ile savaşmada yardımcı olan C vitamini formunuzu korurken de yanınızdadır. C vitamini daha fazla yağ yakmanıza yardım eder. Yeşil biber, portakal ya da greyfurt gibi narenciyelerde, çilek, domates, brokoli, yer elması, patates ve kavunda da C vitamini var.
D vitamini:
Doğal olarak güneş ışığına maruz kalmak D vitamini sağlıyor. Fakat birçok insan güneşin olduğu saatlerde vaktini içeride geçiriyor. Medical College of Georgia isimli tıp dergisine göre, bolca D vitamini karın bölgenizdekiler ile tüm vücut yağlarını azaltıyor. D vitamini mantarda, yumurtada bulunuyor.
B vitaminleri:
Suda çözünebilen bu vitaminler hücre metabolizmasında önemli rol oynuyor. Bu besin maddesi 8 farklı vitaminden oluşuyor. B vitaminleri protonları, yağları ve karbonhidratları enerjiye dönüştürüyor, metabolizmanızı hızlandırıyor. B vitamini eksikliği kasların onarılmasını ve yeniden inşasını olumsuz etkiliyor. Somon balığında, yumurtada, buğdayda, avokadoda, mercimekte, kümes hayvanlarında B vitamini var.
Kalsiyum:
İnsan vücudundaki en yaygın mineral olan kalsiyumun yaklaşık yüzde 99’u kemiklerde ve dişlerde bulunuyor. “Nutrition & Metabolism” isimli dergide yer alan çalışmada, günde 1,400 ya da 1,500 miligram kalsiyum tüketenlerin 4 yılda daha az vücut yağı kazandıkları belirlendi. Kalsiyum sert peynirlerde, az yağlı sütte, sardalyede, portakal suyunda, yeşil yapraklı sebzelerde ve yoğurtta bulunuyor.
Omega-3 yağ asitleri:
Çoklu doymamış yağ asidi olan Omega-3 yağ asitleri vücut tarafından üretilemiyor. Bu nedenle bunu yiyeceklerle almalısınız. “The American Journal of Nutrition” ve “The International Journal of Obesity” isimli dergilerde yayınlanan çeşitli araştırmalar, her gün 1,5- 2 gram balık yağının bir ayda birkaç yüz gram verebileceğinizi gösteriyor. Ayrıca başka araştırmalara göre, Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan yiyeceklerin kendinizi daha uzun süre tok tutmanızı sağlıyor. Bu asitler somon, uskumru, sardalye, Ringa balığı, tatlı su alabalığı, beyaz ton balığında bol miktarda bulunuyor. ayrıca bu sağlıklı yağları yer fıstığı yağı, kanola, soya yağı ile keten tohumu yağında bulabilirsiniz.
Kolin:
B vitaminlerine benzeyen kimyasal sık sık bu vitaminlerle birlikte alınır. Zorunlu bir besin olan kolin, göbek yağlarının azalmasına yardım eder. Yumurta sarısında bol miktarda bulunan kolin, kilo vermede rol oynuyor. bu besin maddesi yumurtadan başka yer fıstığında, patateste, domateste, muzda, mercimekte ve sütte bulunuyor.
Antosiyanin:
Bu antioksidanlar kırmızı, mor ya da mavi görünen suda çözülen vakuoler pigmentlerdir. Michigan Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, antosiyanin içeren çilek türlerinden bol miktarda yiyenler daha az göbek yağına sahipler. Antosiyanin çilek ya da yaban mersininin yanı sıra portakalda, kırmızı soğanda, kırmızı üzümde, ahudududa ve kızılcıkta bulunuyor.
Potasyum:
Güçlü bir elektrolit olan potasyum doğal olarak birçok yiyecekte oluşuyor. Vücudunuzdaki çok fazla potasyum vücudunuzun su tutmasına yol açar. Potasyum bakımından zengin yiyecekler yemek böbrekleri daha fazla sodyum salgılaması için tetikler. Bu besin maddesi vücudunuzdaki doğru su dengesini sağlar ve daha ince yapılı görünmenize yardım eder. Potasyum muzda, avokadoda, ıspanakta, yer elmasında ve Papaya’da bulunuyor.
Lif:
Vücudun hazmedemediği bir karbohidrat türüdür. Lif bakımından zengin olan yiyeceklerin kalorisi düşüktür, ancak sizi daha uzun süre tok tutar. Ayrıca lif kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardım ediyor. Her gün beslenmenizde tüketeceğiniz 6 gram lif sayesinde göbek yağlarınızı yüzde 4 oranında kaybolmasına yardım ediyor. Lif tam tahıllı gıdalarda, sert kabuklu kuruyemişte ve çekirdeklerde, avokadoda, brokolide, lahanada, havuçta, armutta, elmada ve ahudududa bulunuyor.
ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum artık hiçbirşeye inanmıyorum.sinir, stres ve üzüntüler .neden başka ne olabilirki.