18.2 C
İstanbul
Pazar, Ekim 27, 2024

Bebek Emzirirken Dikkat Edilecek Noktalar

Anne sütü bebekler için oldukça önemlidir. Bu nedenle bebek doğduğu ilk andan itibaren anne sütünü almalı ve ilk 5-6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Uzmanların çok büyük bir kısmı da bunu önermektedir. Yani ilk 6 ay boyunca bebekler sadece anne sütü ile beslenmeli, su dahil hiçbir gıda zorunlu olmadığı sürece verilmemelidir demektedir.

Anneden salgılanan ilk süte kolostrum adı verilmektedir. Bu normal sütten biraz farklıdır ve ilk saatlerde salgılanır. Kolostrumun önemi oldukça büyüktür. Kolostrum bebeği dış etkilerden özellikle enfeksiyona bağlı etkenlerden koruyan antikorları bol miktarda içerir. Bu antikorlara maternal antikor adı verilir. Bu nedenle bebek kolostrumu mutlaka almalıdır. Kolostrum alan bebekler daha sağlıklı ve enfeksiyonlara daha dirençli olmaktadır.

Bu kısa girişten sonra bebeğinizi nasıl emzirmeniz gerektiği konusuna da biraz değinelim. Bebeğinizi emzirirken ilk olarak hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Hijyen oldukça önemlidir. Bu nedenle memelerinizi sürekli olarak temiz tutmalısınız. Emzirmeden önce ve sonra memelerinizi uygun bir şekilde temizlemenizde fayda vardır. Bu sayede bebekler memeden bulaşabilecek olan zararlı etkenlere karşı korunmuş olacaktır. Diğer önemli bir noktada bebeği emzirirken, bebeğin alacağı pozisyondur. En uygunu bebeği emzirirken dik bir şekilde kucağa almaktır. Bunun dışında yatarken vb. durumlarda bebeği emzirmek sakıncalıdır.

bebek emzirmekEmzirmede dikkat edilecek noktalar:

– Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.

– Emzirmeden önce meme başının etrafını temiz su ile silebilirsiniz. Karbonatlı su, sabunlu vs. kullanmayın.

– Bebek ve siz rahat bir pozisyonda olun. Sırtınızı bir yere dayayın.

– Bebeğin yüzü ve bedeni size dönük olmalıdır. Bebeğin başı kolunuzun iç kısmında olmalı ve aynı kolla bacakları kavranmalıdır. Böylece bebekle göz teması da sağlamış olursunuz.

– Elinizle göğsünüzü tutun. Kahverengi kısma dokunmayın.

– Bebeğin ağzının ucuna elinizle veya meme ucunuzla dokunun. Bebek ağzını açınca etrafındaki kahverengi kısımla birlikte meme ucunu bebeğin ağzına yerleştirin.

– Bebeğinizi, istediği kadar emzirin.

– Gece emzirmek de hem sütünüzün azalmasını hem de süt birikmesi ile oluşabilecek rahatsızlıkları önler. Bebek de geceleri aç kalmamış olur.

– Bebekler bazen 5-10 dakika, bazen de yarım saat emebilir. Her emzirmede, her iki memeyi de emzirin. Bir sonraki emzirmede, en son emzirdiğiniz memeden başlayın. Aylık kontrollerde bebeğin yeterli kilo aldığı görülüyorsa, sütünüz yeterli demektir.

– Memeyi bebeğinizin ağzından çekerken vakumlamasını önlemek için, serçe parmağınızı bebeğin ağzının kenarına sokun ve daha sonra memeyi ağzından çekin.

– Her beslenmeden sonra bebeğinizin gazını çıkarın. Bunu, bebeği omzunuza dik olarak dayayarak ve yavaşça sırtını sıvazlayarak yapabilirsiniz. Omuzunuza koyacağınız temiz bir örtü ile bebek hem giysinize yaslanmamış olur hem de beslenmeden sonra dışarı çıkabilecek bir miktar besin nedeniyle giysiniz kirlenmemiş olur.

– Çalışan anneler, sütlerini sağarak sütlerinin azalmasını önleyebilirler. Anne sütü, oda sıcaklığında 8 saat, buzdolabında 2 gün bozulmadan kalabilir. Ancak bebek bir kez saklanan sütü emerse, yarım saat içinde tüketmek gerekir.

– Meme başında çatlak olursa emzirmeyi kesmemek gerekir. Bebek emdikten sonra bir parça sütü meme ucunda bırakın ve memenize sürün. Emerken çok acı çekiyorsanız, birkaç gün sağın, temiz kapta toplayın ve kaşıkla bebeğe verin.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız emzirirken, özellikle hijyen kurallarına dikkat edin, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde anne sütü almasını sağlayın.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Konular