İlk olarak dış gebelik nedir? Kısaca bundan bahsedelim. Gebelik gerçekleştiğinde normal olarak yavrunun rahim içerisinde yerleşmesi ve burada büyümeye devam etmesi gerekir. Fakat yavrunun rahim’e değil de; rahim ağzına, yumurtalıklara, yumurtalık kanallarına veya karın içerisine yerleşmesi dış gebelik olarak adlandırılır. Burada yavru yerleşmesi gerekenden başka bir yere yerleşmiştir. Dış gebelik çok nadir olarak görülmektedir. İleride tekrar gebe kalmak için erken tanı şarttır. İleriki aşamalarda daha ciddi sorunlar yaratabilmektedir.
Dış gebeliğin birçok nedeni olabilir. Kadın tarafından daha önce geçirilmiş bir yumurtalık problemi, yumurtalık kanalındaki bozukluklar, genital sistemdeki tümörler, hormonal faktörler, daha önce geçirilmiş bir sezaryen operasyonu ya da kürtajlar, yanlış doğum kontrol uygulamaları ve karın içerisindeki rahatsızlıklar. Bunların dışında genital sisteme ait daha birçok faktör dış gebeliğin nedeni olarak bildirilmiştir.
Dış gebeliğin belirtilerine gelirsek; dış gebelik olan olgularda hastalar genelde karın veya kasık bölgesinde ağrı hissederler. Vajinal kanamalar görülür. Adet düzensizlikleri ve adet gecikmeleri görülür. Bunun dışında genel sistemde; hipotansiyon yani tansiyon düşüklüğü, ateş ve çarpıntı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu belirtilerin hepsi görülecek diye bir şey söz konusu değildir. Sadece bu belirtiler görülecektir diye bir şeyde söz konusu değildir. Bunların dışında başka belirtilerde, özellikle yavrunun yerleştiği bölgeye göre görülebilir.
Dış gebeliğin ilk günlerinde tanı koymak çok kolay değildir. Tanıda özellikle ultrason ve laboratuar testlerinden faydalanılır.
Tedavisinde ise ilk aşamada ilaçlar kullanılabilmektedir. Fakat ilk aşamalarda tanısı zor olduğundan genelde gecikmiş vakalar ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle dış gebeliğin tedavisinde genelde cerrahi operasyonlara başvurulur. Bu cerrahi operasyon yavrunun bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre birçok şekilde yapılabilir.