Bazı hamile bayanlarda diyabet yani şeker hastalığı gelişebilmektedir. Buna gebeliğe bağlı diyabet ya da hamileliğe bağlı diyabet adı verilmektedir. Bu tür diyabet sadece hamilelik döneminde kendisini göstermektedir. Hamileliğe bağlı diyabetin kadınlarda görülme oranı % 10 kadardır. Hamilelik dönemi boyunca kendisini gösteren bu diyabet hamileliğin bitmesi ile beraber genellikle geçmektedir. Yani hamilelik diyabeti sadece hamilelik döneminde gelişen ve doğumdan kısa bir süre ortadan kalkan bir problemdir. Bu tür diyabetler bir kadında eğer bir gebelikte görüldüyse, diğer gebeliklerde de görülme olasılığı oldukça fazladır.
Hamileliğe bağlı diyabetin ortaya çıkış nedeni tam olarak belli olmasa da değişik görüşler vardır. Bunlardan ihtimali en yüksek olanlar, hamilelik ile beraber kandaki glikoz düzeyini ayarlayan hormon olan insülin hormonunun daha az salgılanmasıdır. Diğeri ise insülin normal salgılansa bile annenin bu insülini kullanma kapasitesinin düşmesidir. Nedeni ne olursa olsun insülin mekanizmasındaki bozukluk neticesinde diyabet sorunu şekillenmektedir.
Hamileliğe bağlı olarak şekillenen diyabet sorununun tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer bu problem tedavi edilmezse anne ve doğacak olan bebek için çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir. Hamileliğe bağlı gelişen diyabetlerdeki en büyük problem erken doğumdur. Hamileliğe bağlı gelişen diyabet problemlerinde yavru zarlarından birisi olan amniyon zarındaki sıvı miktarı artış gösterir ve buna bağlı olarak da erken doğum şekillenebilir. Aynı zamanda bu tür bebekler normalden daha büyük olabilmektedir. Bu ise; güç doğumlara neden olabilir. Bu nedenle hamileliğe bağlı diyabeti bulunan kadınlarda sezeryan yapılması söz konusu olabilir. Bunun dışında annenin özellikle üriner sisteminde de rahatsızlıklar meydana getirebilir.
Hamileliğe bağlı diyabetin tedavisine gelirsek, düzenli egzersiz ve diyet, aynı zamanda bol miktarda sıvı alımı bu problemi ortadan kaldırmaya yetebilir. Doktor veya diyetisyenin önerdiği bir diyet sayesinde bu problemden kurtulabilirsiniz.