13.7 C
İstanbul
Cuma, Aralık 1, 2023

Hamilelikte Şeker Yükselmesi

Gebelik diyabeti olarak da adlandırılan hamilelikte şeker yükselmesi sorunu hamile kadınların yaklaşık %3’ünde görülür. Bu kadınların normalde şeker sorunu olmamasına rağmen, şekerin yükselmiş olması tamamen hamilelikten kaynaklanan bir sorundur. Hamilelikte şeker yükselmesi genellikle hamileliğin 20-24 haftalarında belirmeye başlar.

Hamileyken şeker hastalığına yakalanma riski

Hamilelikte şeker yükselmesi genellikle aşağıdaki kadınlarda görülür.

– Ailesinde şeker hastalığı bulunanlar
– Fazla kilolu ve şişman kadınlar
– Hamile kaldığında 25 yaşını geçmiş olanlar
– Daha önceden düşük yapmış olanlar
– Önceki doğumlarında normalden daha kilolu çocuk doğuranlar
– Önceki gebeliğinde şeker sorunu yaşayanlar
– Kanında çinko, selenyum, antioksidan vitamin eksikliği bulunanlar

Yukarıdaki sorunlarla karşılaşan hamile kadınların şekerlerinin yükselmesi muhtemeldir. Bu kişilerin gebeliğin ilk ayında ve 4. – 5. aylarında şeker testi yaptırmaları gerekmektedir. Gebelik diyabeti hiçbir belirti göstermeden geliştiği için bütün hamile kadınların bu testi yaptırmaları faydalıdır.

Şeker hastalığı bebeğe geçer mi?

Hamilelikte şeker yükselmesi ancak ilk 3 ay içinde gerçekleşmişse bebek risk altında olabilir. Ancak şeker yükselmesi genellikle 20 – 24 haftalarda görüldüğü için, bu zaman diliminde şekeri yükselenler için korkulacak bir durum yoktur. Fakat yine de bu durum riske atılmamalı ve kadın gebelik dönemini mutlaka hekim kontrolünde sürdürmelidir.

Hamilelikte şeker nasıl düşürülür?

Hamilelikte şeker yükselmesinin çönüne geçilebilmesi için kesinlikle düzenli egzersiz ve spor yapılmalıdır. Yapılabilecek en iyi spor türü yürüyüştür. Haftada 4-5 gün yürüyüş yapılmalıdır.

Beslenme esnasında kru baklagiller, sebze, tam tahıllar ve posalı gıdalar tercih edilmelidir. Zeytinyağı, yağsız süt ve yağsız yoğurt da kan şekerinin düşürülmesinde faydalıdır. Margarinli yemekler kesinlikle yenmemelidir.

Doğumdan sonra yapılması gerekenler

Şekeri yüksek kadınlar doğumdan sonra da aynı şekilde beslenmeye devam etmelidir. Çünkü bu kişilerin ilerdeki 10-15 yıl içerisinde şeker hastalığına yakalanma riski yüksektir. Bu nedenle şeker yükselmesi ile karşılaşan kadınların her 6 ayda bir şeker testi yaptırmaları sağlıkları için önemlidir.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular