Labium minus eğer olması gerekenden iri ve sarkıksa, çeşitli cerrahi yöntemlerle toplanması ve doğal görünümüne büründürülmesi mümkündür. Labium minus yani iç dudakların küçültülmesi, genetik estetik operasyonlarında en çok yapılan işlemdir. Genital bölgelerinde labiumların çok büyük ve sarkık olduğunu düşünen kadınlar labioplasti yaptırmak istemektedir. Bu operasyon ile dudaklar arasında simetri bozukluğu varsa bu da giderilebilmektedir. Bazı kadınlar labium minusların çok büyük olmasının bisiklete binmek gibi fiziksel aktiviteleri yaparken rahatsız ettiğinden şikayet eder.
Labioplasti Nasıl Yapılır?
Labioplasti genellikle hasta lokal anestezi altındayken yapılır. Operasyon esnasında kullanılabilen çeşitli kesi yöntemleri vardır ve önemlisi kesi yerinin işlemi gerçekleştiren doktor tarafından iyi ayarlanmasıdır. Kesi yerinin doğru seçilmesi ameliyattan sonra kontraktür oluşmasını engeller. İki çeşit kesi yöntemi kullanılır biri Y şeklinde kesilmesidir diğeri ise V şeklinde kesidir.
Y şeklindeki kesimde iç dudakların kenarındaki dokunun klitorise kadar çıkarılması söz konusudur. Labiumları uzun olan hastalarda bu kesi yöntemi uygulanır. V şeklindeki kesi labiumları daha kısa olan hastalara uygulanır. Fazla dokular çıkarıldıktan sonra dikme işlemi gerçekleşir. Dikme işlemi kendiliğinden eriyen dikme malzemeleri ile yapılır ve böylece dikişlerin alınması gibi bir işlem yaşanmaz.
Labium Bozulma Nedenleri
Estetik Ankara labioplasti ameliyatları kişilerin genital bölgelerinden memnun kalması amacıyla yapılan ameliyatlardır ve estetik görünüm dışında işlevsel pek çok yararının olduğu da bilinmektedir. İç dudaklardaki irilik genellikle doğuştan gelen genetik bir durumdur. Ergenlik dönemindeki hormonların etkisiyle daha fazla irileşme görülebilir. Bu durum bir hastalık değildir ve genital bölge de tek tip değildir. Kişilerin anatomik yapıları genital bölge farklılıkları yaratabilir. Aşırıya kaçmayan birçok durum müdahale gerektirmez bu kişinin kendisine has yapısal özellikleridir. Yapılan doğum sayısının çokluğu da iç dudaklarda sarkmaya neden olabilir ve aynı şekilde yaşın ilerlemesi de sarkma nedenidir.
Doğuştan asimetri de sık karşılaşılan durumlar arasındadır. Asimetrinin düzeltilmesi için yapılan operasyonlar çok başarılı olmaktadır. İç dudaklardaki büyüme ergenlik döneminde ortaya çıkabildiği gibi doğuştan da gelebilir. Az sayıda da olsa bazı hastalarda bu soruna çocukken geçirdikleri kazaların neden olduğu görülmüştür. Kazalarda genital travmalar yaşanmışsa iç dudakların zarar görmesi olasıdır.