Ülkemizde son 10-15 yıllık dönemde kilo sorunu yaşayan kişi sayısında önemli derecede artışlar görülüyor. Gerek erkekler gerekse kadınlar arasında şişmanlama oranı giderek daha tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Özellikle kadınlar diğer Avrupa ülkelerindeki kadınlarla kıyaslandığında Türk kadınlarının daha şişman olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuş durumda. Bunun en önde gelen nedeni ise Türk mutfağında aşırı yağlı yemeklerin daha fazla bulunması. Ayrıca kırmızı ete olan düşkünlüğümüz de bunu tetikleyen nedenler arasında gösteriliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı ve Kardiyoloji Derneği’nin Avrupa ülkelerinde 10 yıl süreyle yaptığı şişmanlık konulu araştırmaya katılan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nizamettin Toprak, Türkiye’de kadınların şişmanlık oranının, Avrupa ortalaması olan yüzde 20’nin çok üzerinde olduğunu belirterek, “Yüzde 46 gibi çok ciddi bir rakama tırmanmış. Avrupa’da erkekler, şişmanlıkta yüzde 15’i bulurken bizde ise yüzde 16 civarında” dedi.
Türk kadınının şişmanlık konusunda yeteri kadar bilinçlenmediğini söyleyen Prof. Toprak, “Avrupa’da bütün bayanlar çalışıyor. Bizde ise bayanların büyük bölümü ev hanımı. Şişmanlıkta en önemli etkenlerden birisi de evde oturup hareketsiz kalmak. İnsanlar şişmanlamak istemiyorsa, Günü hareketli geçirmelidirler. İdeal kiloya düşmek için diyet yapılmalı, ilaçlar hekim kontrolünde alınmalıdır” diye konuştu.
Fazla kilosu bulunanlarda kalp krizi, yüksek tansiyon, şeker ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının oldukça sık görüldüğünü kaydeden Prof. Toprak, “Doğu ve Güneydoğu’da Hipertansiyon oranı yüzde 75 gibi korkunç bir rakam seviyesinde. Türkiye genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen, kalp hastalıkları oranında Avrupa ile eşdeğer. Türkiye’de 1 milyon 800 bin kroner kalp hastası var. Ülkemizde her yıl maalesef 130 bin kişi kalp krizi geçirerek hayatını kaybediyor” dedi.